UDMR Sfântu Gheorghe strânge semnături de la localnicii care vor să intre în procesul pentru steag

Filiala UDMR Sfântu Gheorghe a iniţiat o acţiune de strângere de semnături de la localnicii care doresc să devină parte în procesul legat de steagul oraşului, care se va judeca la Curtea de Apel Braşov.

RomaniaTV.net
22 iun. 2013, 14:58
UDMR Sfântu Gheorghe strânge semnături de la localnicii care vor să intre în procesul pentru steag

Preşedintele executiv al UDMR Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, afirmă, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, că steagul judeţului Covasna a fost anulat printr-o sentinţă a Curţii de Apel Braşov şi că, marţi, aceeaşi instanţă va decide cu privire la steagul municipiului Sfântu Gheorghe.

Astfel, UDMR Sfântu Gheorghe cere cetăţenilor oraşului să se folosească de posibilităţile juridice şi să îşi exprime solidaritatea faţă de steag.

Potrivit comunicatului, persoanele fizice şi organizaţiile civice au dreptul de a intra în acest proces şi astfel, dacă sentinţa va fi una defavorabilă la Curtea de Apel Braşov, procesul poate fi dus până la Strasbourg.

Ca urmare, UDMR Sfântu Gheorghe lansează un apel la toţi cetăţenii oraşului Sfântu Gheorghe ca, în cursul săptămânii viitoare, la standurile care vor fi amenajate în diferite puncte ale oraşului, precum şi la sediul UDMR, să semneze actul prin care devin parte a procesului şi astfel vor apăra steagul. „Să semnăm cât mai mulţi şi să arătăm că suntem o comunitate unită şi puternică, căreia nu îi pot lua dreptul de a-şi folosi simbolurile”, se subliniază în comunicat.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara, joi, că în 25 iunie Curtea de Apel Braşov va decide cu privire la steagul municipului Sfântu Gheorghe, după ce, în prima instannţă, Tribunalul Covasna a respins acţiunea fostului prefect Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea CL prin care a fost aprobat steagul oraşului.

„Noi, având în vedere această decizie a instanţei (prin care s-a anulat steagul judeţului Covasna – n.r.), vom chema să ni se alăture în acest proces şi asociaţii organizaţii non-guvernamentale. Vă spun şi de ce: conform legislaţiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă dacă se alătură şi organizaţii non-guvernamentale, atunci putem să mergem până la Strasbourg. Iar noi vrem să ducem până la Strasbourg această problemă ca să vadă lumea întreagă cum sunt aplicate legile în această ţară”, spunea primarul.

Tribunalul Covasna a respins, în urmă cu câteva luni, acţiunea fostului prefect de Covasna Codrin Munteanu, care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat steagul municipiului Sfântu Gheorghe. Prefectura a făcut recurs.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă că, potrivit unei sentinţe postate pe site-ul Curţii de Apel Braşov, instanţa a admis recursul declarat de fostul prefect al judeţului Codrin Munteanu împotriva sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Covasna şi în consecinţă a dispus anularea parţială a hotărârii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-au aprobat steagul şi fanionul judeţului. Decizia Curţii de Apel Braşov este irevocabilă.