UDMR susţine ideea lui Ponta: Vrea alegeri ANTICIPATE în octombrie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la RFI, că Uniunea sprijină ideea devansării cu o lună a alegerilor parlamentare, dar numai prin respectarea strictă a prevederilor constituţionale legate de organizarea alegerilor anticipate.

RomaniaTV.net
01 iun. 2012, 10:52
UDMR susţine ideea lui Ponta: Vrea alegeri ANTICIPATE în octombrie

Kelemen Hunor a precizuat că ideea alegerilor anticipate a fost agreată în UDMR încă de anul trecut. „Noi am spus de fiecare dată că ar fi bine să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede. Chiar anul trecut, eu vorbeam de alegeri parlamentare în mai-iunie acest an”, a spus udemeristul.

Singura rezervă a UDMR este legată de modul în care vor fi organizate aceste alegeri astfel încât să nu fie încălcată Constituţia. „Parlamentul trebuie dizolvat şi pentru acest lucru, Guvernul trebuie să-şi dea demisia sau trebuie demis, de două ori trebuie respinsă în 60 de zile propunerea premierului desemnat şi după aceea se poate dizolva Parlamentul. Trebuie să urmărim şi trebuie să mergem pe calea constituţională. Nu putem să facem o înţelegere, să nu respectăm Constituţia, dar sunt de acord cu alegeri parlamentare cât mai repede şi respectând Constituţia, adică mergând pe prevederile constituţionale”, precizează preşedintele UDMR.

Motivul invocat de către Kelemen este acela al necesităţii adoptării bugetului pe 2013 înainte de data de 1 ianuarie. „Dacă mergem pe varianta hai să spunem aşa normală, vom avea alegeri ori în ultima săptămână din noiembrie ori prima din decembrie şi asta înseamnă că nu vom avea buget pentru 2013 în acest an. Noul Guvern va fi instalat undeva după Crăciun, între Crăciun şi Anul Nou şi nu este bine să începem anul fiscal fără un buget votat în Parlamentul României. Este un argument foarte puternic şi de aceea cred că se poate găsi o soluţie”, a conchis fostul ministru al Culturii.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că alegerile parlamentare ar trebui organizate în luna octombrie, astfel încât noul Guvern să îşi poată promova în Parlament proiectul de buget cel târziu în luna noiembrie, spunând că speră să ajungă cu PDL la un acord politic în acest sens.

„Încerc să obţin un acord al tuturor forţelor politice, pentru că aici nu este vorba de a impune ceva, şi sper să fie până la urmă şi PDL de acord, chiar dacă tactica lor acum este să nu fie de acord cu nimic. Eu cred că ar trebui să facem alegerile parlamentare undeva în luna octombrie. Constituţional este un mic impediment, deoarece este o prevedere care spune că trebuie în 20 de zile de la alegeri să convocăm noul Parlament, dar dacă avem un acord politic şi dacă întrebăm şi Curtea Constituţională, să nu adoptăm o hotărâre care să nu fie declarată neconstituţională, cred că este în interesul tuturor ca în luna octombrie când, până să vină sărbătorile de iarnă, până să vină zăpada, ploaia, toate celelate, să avem alegeri, iar noul Guvern să aibă timp să îşi adopte bugetul în Parlament în luna noiembrie, nu cum am făcut tot timpul, în decembrie, de Crăciun, când nu este nimeni atent”, a spus Ponta, la Realitatea TV.