UDMR va ataca în contencios OUG prin care Guvernul retrage banii de la primării

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Uniunea va ataca în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Ponta prin care sunt retraşi banii alocaţi de către Guvernul Ungureanu primăriilor din ţară.

RomaniaTV.net
12 mai 2012, 13:23
UDMR va ataca în contencios OUG prin care Guvernul retrage banii de la primării

„În aceste câteva zile de când Guvernul USL a fost instalat, cel puţin deciziile luate arată că lucrurile nu merg în direcţia cea bună. Dacă mă gândesc doar la ce s-a întâmplat cu Ordonanţa de Urgenţă prin care alocaţiile bugetare vor fi retrase sau va încerca Guvernul să retragă, îmi arată că acest Guvern nu este preocupat de comunităţile locale, ci de altceva, nu ştiu exact de ce”, a spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a declarat că Uniunea va ataca în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care primarilor li se cere să restituie banii necheltuiţi.

„Noi vom ataca în contencios administrativ această Ordonanţă de Urgenţă fiindcă eu consider că există resurse bugetare să dai şi pentru alte comunităţi pentru a plăti arierate, pentru a continua proiectele europene, deoarece aceste resurse financiare, alocaţiile bugetare, sunt ale comunităţilor locale. Nu sunt ale guvernanţilor. De aceea, nici nu pot accepta ca printr-o OUG să fie blocate conturile şi să fie retrase aceste fonduri”, a spus Kelemen.

Întrebat dacă împărţirea fondurilor pe care a făcut-o Guvernul Ungureanu i s-a părut corectă în condiţiile în care 70 la sută din bani au fost repartizaţi primăriilor PDL, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu a fost nicio împărţire politică”.

„Eu nu am numărat primăriile şi cine conduce primăriile. Eu cred că, în continuare, pentru orice comunitate locală unde există proiecte europene, unde există arierate, se pot găsi resurse financiare fără să ţii cont de culoarea politică a primarului”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că, în 2009, când PSD era la guvernare, au fost alocări „la fel de substanţiale”.

„Nu am văzut niciun protest din partea lor şi nici noi nu am protestat, fiindcă eu eram convins că banii se duc către comunităţile locale, nu în buzunarul primarului. Nu sunt banii guvernanţilor. Sunt banii contribuabililor. Acolo trebuie să meargă unde sunt proiecte şi arierate, şcoli, grădiniţe, infrastructură, apă, canalizare, poduri, drumuri judeţene, comunale şi o grămadă de proiecte europene unde trebuie să ai şi cofinanţare naţională”, a afirmat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Guvernul avea posibilitatea de a aloca resursele şi pentru acele comunităţi care nu au primit, nu să retragă banii alocaţi celorlalte.

„Există în buget bani pentru a susţine proiectele europene şi a plăti arieratele. Modul de acţiune este să dai şi acolo unde mai există necesităţi, nu să iei de la cei care au primit. Asta ar fi abordare corectă din punctul nostru de vedere”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a participat, sâmbătă, la Bistriţa, la lansarea candidaţilor UDMR Bistriţa-Năsăud pentru alegerile locale şi la aniversarea a zece ani de la înfiinţarea Casei Maghiare la Bistriţa.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

„Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.