UDMR va semna PACTUL propus de Klaus Iohannis

Uniunea Democrată Maghiară din România şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vor semna, marţi, într-o ceremonie publică organizată la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României propus de preşedintele Klaus Iohannis. Ceremonia va avea loc marţi, la ora 16,00.

22 iul. 2019, 11:48
UDMR va semna PACTUL propus de Klaus Iohannis

Până acum patru partide au semnat Acordul Politic Național: PNL, USR, Pro România și PMP. Singurele partide care nu semnează acordul propus de Klaus Iohannis sunt PSD și ALDE.

Pactul propus de președinte ar urma să conțină următoarele prevederi:

transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către guvern a OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelate cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR, cu privire la OUG.
transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a OUG prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, ale consiliilor consultative ale judecătorilor și procurorilor europeni, precum și cu rapoartele Comsiei Europene și GRECO.
adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală, numai cu respectarea deplică a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
transpunerea în legislație în cel mai scurt timp a măsurilor necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.