UDMR votează decretul emis de Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgenţă cu o lună

Parlamentarii UDMR vor vota joi, în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, decretul preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile. Decizia a fost luată într-o şedinţă a grupurilor parlamentare reunite, a anunţat miercuri liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 14:22
UDMR votează decretul emis de Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgenţă cu o lună

UDMR susţine prelungirea stării de urgenţă în România pentru a limita răspândirea coronaviruslui în România.

„Vom vota pentru prelungirea prin decret prezidenţial a măsuri stării de urgenţă. Aceasta a fost singura decizie luată în cadrul şedinţei”, a spus liderul senatorilor UDMR.

„UDMR consideră că este nevoie de prelungirea măsurii privind starea de urgenţă în România. Din păcate, situaţia pandemiei de coronavirus este încă în creştere. Pentru UDMR este absolut evident că măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea epidemiei trebuie continuate. Nu putem încă opri aplicarea unor măsuri ale autorităţilor în gestionarea acestei situaţii. Drept urmare, grupurile parlamentare UDMR au decis ca mâine, în şedinţa comună de plen, să voteze pentru încuviinţarea decretului preşedintelui şi evident pentru prelungirea măsurilor privind starea de urgenţă din România”, a declarat pentru AGERPRES Cseke Attila.

El a explicat că senatorii şi deputaţii formaţiunii vor vota raportul Comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care nu s-a eliminat nimic din decretul preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă, raport care are însă anumite reglementări.

„S-au prevăzut câteva reglementări care atrag atenţia şi impun Guvernului un anumit comportament faţă de deciziile – considerăm noi – greşite luate sub incidenţa primului decret prezidenţial. Ele se regăsesc în articolele 2, 5 din proiectul de hotărâre al Parlamentului şi privesc reglementări constituţionale, se referă la necesitatea ca restrângerea unor drepturi şi libertăţi să se facă numai prin acte normative cu putere de lege. Am avut, din păcate, în prima perioadă de 30 de zile a stării de urgenţă contraexemple”, a arătat acesta.

Cseke Attila a adăugat că raportul supus joi votului Parlamentului mai prevede ca modificarea legilor să se facă doar prin acte normative cu putere de lege, ca Guvernul să respecte aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, dar şi ca Executivul să vină cu un raport în faţa Parlamentului pentru a explica toate măsurile luate în această perioadă în gestionarea situaţiei stării de urgenţă.

Comisiile juridice, pentru apărare și pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului au aprobat decretul emis de președintele Klaus Iohannis pentru prelungirea stării de urgență. Proiectul a fost adoptat cu 21 pentru, 8 contra și 5 abtineri. Joi, la ora 12,00, va avea loc plenul reunit al Parlamentului pentru dezbatere şi vot pe solicitarea de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Şedinţa de plen va fi online.