Udrea, despre devansarea prezidenţialelor: Antonescu e nerăbdător să ajungă la Cotroceni

Dorinţa de a avea alegeri cât mai repede este forţată de preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele PNL fiind nerăbdător să ajungă la Cotroceni, cu atât mai mult cu cât este clar că nu îi convine statutul de vioara a doua în Uniune, afirmă liderul PDL Elena Udrea.

RomaniaTV.net
23 ian. 2013, 13:23
Udrea, despre devansarea prezidenţialelor: Antonescu e nerăbdător să ajungă la Cotroceni

„În loc să se ocupe de găsirea soluţiilor pentru ca românii să o ducă mai bine, aşa cum au promis în campania electorală, USL are ca principală grijă să îşi asigure pârghiile care să-i păstreze la putere chiar şi în momentul în care românii nu îi vor mai vrea, înţelegând că au fost minţiţi. Aşa se face că au forţat un statut al parlamentarilor care-i protejează pe aceştia de Justiţie, pregătesc reorganizarea administrativ-teritorială pentru a-şi consolida puterea în teritoriu prin înscăunarea baronilor locali ca baroni regionali, o lege electorală prin care să poată obţine un număr majoritar de parlamentari şi atunci când nu vor mai fi votaţi de ceţăţeni, aşa cum a fost cazul Legii electorale actuale, făcute de ei în 2008 si, bineînţeles, o modificare rapidă a Constituţiei, pentru a rezolva problema tranşarii puterii între premier şi preşedinte, aceasta dacă Antonescu va mai fi candidatul USL la Presedinţia României, dar şi ca să modifice prevederile care garantează independenţa justiţiei”, afirmă Elena Udrea.

Potrivit Elenei Udrea, această dorinţă de a avea alegeri cât mai repede este forţată de Crin Antonescu, preşedintele PNL fiind nerăbdător să ajungă la Cotroceni, „cu atât mai mult cu cât este clar că nu îi convine statutul de vioara a doua în Uniune, pe care îl are acum”.

Liderul PDL adaugă că o aşteptare până în toamna anului 2014 ar putea fi periculoasă pentru USL, „până atunci românii având suficient timp să vadă că nu sunt în stare să le facă viaţa mai bună, ceea ce le va reduce şansele considerabil”.

„Şi pretextul de a nu avea un an cu două alegeri este ridicol, pe de o parte pentru că atunci când noi am dorit comasarea localelor cu parlamentarele ei s-au opus spunând că democraţia costă, pe de altă parte vor sa facă Referendumul de modificare a Constituţiei în acest an. În loc să încerce forţarea preluării Cotroceniului înainte de termenul constituţional, mai bine ar comasa europarlamentarele cu Referendumul şi ar şi introduce ca modificari ale legii fundamentale şi două probleme spinoase, aşa cum au promis: modificarea cadrului legal pentru respectarea referendumului din noiembrie 2009, când românii au decis limitarea numărului de parlamentari la 300, şi rezolvarea problemelor legate de votul prin corespondenţă al românilor din afara ţării”, scrie Udrea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

„Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, şi anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale”, a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanţie telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: „A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară şi unele prezidenţiale în toamnă, la termen şi dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca preşedintele să renunţe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câştigat de viitorul preşedinte, de câştigătorul alegerilor prezidenţiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta”.

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu „nu are o poziţie oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, la începutul anului, la o şedinţă a CSM, declarând, cu acea ocazie, că nu a acceptat şi nu va accepta, pentru restul de mandat de „18-19 luni”, intervenţii politice în Justiţe.

„Aşa că nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, până îmi termin al doilea mandat. Nu îmi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea”, spunea preşedintele, vorbind despre acceptarea influenţelor politice în justiţie.

Actualul mandat al preşedintelui se termină în decembrie 2014.