Elena Udrea, despre vila Săbărel din Eforie: Ştiu că s-a vândut legal. Dacă Topoliceanu a greşit, să plătească

Elena Udrea a afirmat marţi seara la România TV că vânzarea vilei din Eforie Sud, care apare în dosarul său, a fost făcută corect. Procurorii DNA susţin că fosta şefă PMP şi-a însuşit ilegal un imobil de la Eforie Sud prin intermediul firmei lui Tudor Breazu. Este vorba despre o vilă cu 16 camere, evaluată de agenţii imobiliari la 300.000 de euro, potrivit România TV.

20 oct. 2015, 20:25
Elena Udrea, despre vila Săbărel din Eforie: Ştiu că s-a vândut legal. Dacă Topoliceanu a greşit, să plătească

Elena Udrea a declarat că a ştiut că Tudor Breazu a cumpărat vila de la Ana Maria Topoliceanu atunci când aceasta era şefa a consiliului de administraţie a SC Carmen Silva 2000 SA. Fosta şefă a PMP susţine, însă, că nu a avut nicio implicare în tranzacţie.

CITEŞTE ŞI: Elena Udrea: E o NEBUNIE ce se întâmplă. Sunt jocuri de preluare a puterii extrem de perfide

Eu nu contest relaţia mea cu Tudor Breazu. Dar Tudor Breazu este de 24 de ani prieten cu Ana MariaTopoliceanu. Am ştiut că Breazu a cumpărat vila de la Topoliceanu. Eu recunosc lucrul acesta. Eu cred că a cumpărat legal vila şi cred că altele sunt acuzaţiile acolo”, a precizat Udrea la România TV.

„Eu înţeleg că acea vânzare a fost una corectă. Doamna Topoliceanu a vândut, tot în calitate de şefă a Consiliului de Administraţie al SC Carmen Silva 2000 SA, hotelul Mamaia, pe care îl avea ministerul, bunului ei prieten, Stelian Gheorghe. (…) Dacă d-na Topoliceanu, care a avut puteri totale, a greşit şi a încălcat legea, trebuie să răspundă”, a precizat Udrea la România TV.

Citeşte şi: Cum arată vila din Eforie Sud din noul dosar al Elenei Udrea, cumpărată în numele său de firma lui Breazu

Potrivit procurorilor DNA, toate faptele din noul dosar deschis pe numele Elenei Udrea au legătură, printre altele, cu Vila Săbărel din Eforie Sud. Construcția era în patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA atunci când Udrea a cerut să fie vândută sub prețul pieței.

Cu privire la respectiva vilă din Eforie Sud s-a speculat că aceasta ar fi aparţinut unui ONG deţinut anterior de Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Firma care a achiziţionat imobilul, SC Romlit Spectrul SRL, îl are ca unic asociat pe Liberiu Tudor Breazu, om de încredere al Elenei Udrea, care a administrat şi firma care a luat în arendă terenurile lui Traian Băsescu din comuna Nana, Călăraşi, inculpat şi el alături de fostul ministru Al Dezvoltării Regionale şi Turismului în dosarul „Gala Bute”.

Procurorii  DNA au aflat că Elena Udrea:

– A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

– L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel”, în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

CITEŞTE ŞI PRIMA REACŢIE a Elenei Udrea după ce DNA cere din nou arestarea ei

– Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

– A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. – Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel”, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

– A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.