Udrea: Ritmul de creştere al turismului românesc a încetinit foarte mult

"Ritmul de crestere al turismului romanesc a incetinit extrem de mult fata de anii trecuti", avertizează Elena Udrea, într-o postare pe blog, în care aminteşte de datele privind evoluţia turismului românesc, prezentate de Institutul de Statistică.

RomaniaTV.net
04 iun. 2013, 07:59
Udrea: Ritmul de creştere al turismului românesc a încetinit foarte mult

Fostul ministru al Turismului susţine că „turismul romanesc mai functioneaza doar din inertie”.

„Daca intre 2010 si 2012, cresterea a variat intre 9,3% si 16%, pe fondul investitiilor masive in infrastructura de turism, avansul pe primele 4 luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut este de doar 2,7% la innoptari si 6,9% la sosirile in unitatile de cazare. In ceea ce priveste numarul de turisti straini, cresterea este si mai mica: doar 1,1%. Si asta in conditiile unei ierni foarte prielnice pentru sporturile montane si a desfasurarii la Brasov a Festivalului Olimpic al Tineretului European, cea mai importanta competitie sportiva organizata in Romania in ultimii 30 de ani.
Luna aprilie consemneaza evolutia cea mai slaba din 2013: numarul sosirilor a crescut cu 4%, dar innoptarile au scazut cu 5,7% fata aceeasi perioada din anul trecut. Mai rau, numarul turistilor straini este cu 7,6% mai mic fata de aprilie 2012″, scrie Elena Udrea.

Fostul ministru al Turismului reclamă faptul că mare parte din investitiile importante şi proiectele de promovare turistică a României au fost blocate. „Cu doar 4 milioane de euro alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, in conditiile in care numai turismul montan ar fi avut nevoie de 60-70 de milioane de euro, si cu aproape niciun demers de promovare a brandului turistic (desi mai exista peste 55 de milioane de euro pe care ministrul delegat pentru Turism le are la dispozitie) nu poti face performanta. Din contra, transmiti un semnal extrem de prost de delasare si demotivezi astfel si posibilii investitori privati”.