UE amână plafonarea preţului petrolului rusesc până la definitivarea unui nou pachet de sancţiuni

Țările din Uniunea Europeană se zbat să ajungă la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc și probabil că vor amâna decizia asupra acestei chestiuni până după ce va fi convenit un pachet mai larg de sancțiuni, relatează Bloomberg.

27 sept. 2022, 10:36
UE amână plafonarea preţului petrolului rusesc până la definitivarea unui nou pachet de sancţiuni

Cipru și Ungaria se numără printre țările care și-au exprimat opoziția față de propunerea plafonării prețului la petrol rusesc, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile în curs. Sancțiunile UE necesită unanimitate, oferind fiecărei națiuni un drept de veto efectiv.

Comisia Europeană a încercat să găsească în weekend, împreună cu statele membre un compromis cu privire la pachetul de măsuri. Țările ar putea face eforturi pentru a avea un acord preliminar înaintea unei reuniuni informale a liderilor UE la Praga pe 6 octombrie.

UE se străduiește să pună în aplicare sancțiuni mai dure după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „mobilizare parțială” săptămâna trecută și a început să organizeze „referendumuri”, condamnate de ONU, pentru anexarea zonelor din Ucraina pe care încă le ocupă. Au existat, de asemenea, rapoarte recente că forțele ucrainene au descoperit o groapă comună în orașul Izium, care a fost controlat de Rusia. Alte măsuri aflate în discuție includ controlul importurilor de diamante și interzicerea anumitor produse din oțel.

Citeşte şi: Giorgia Meloni, discurs vehement împotriva globalismului. „Nu o să fim niciodată sclavi, simpli consumatori la mila speculanţilor financiari”

Separat, cei 27 de membri sunt aproape de a susține o propunere de a restricționa exportul către Rusia a componentelor electronice folosite pentru arme, au spus sursele Bloomberg.
Statele membre afirmă că limitarea accesului la componentele electronice folosite la arme împotriva Ucrainei este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a lovi armata Rusiei, în special în timp ce Moscova are nevoie de arme pentru alți aproape 300.000 de soldați pe care încearcă să îi mobilizeze.

Dorința UE de a impune plafonarea prețului la petrol ar alinia blocul comunitar cu eforturile SUA pentru ca prețul petrolului să nu crească.

Grupul celor 7 a ajuns la un acord politic asupra unui plafon de preț luna aceasta și comisia a spus că va lucra pentru a implementa propunerea.

Citeşte şi: Scenariu negru anticipat de către economistul Mircea Coșea, pe fondul crizei din energie: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”