UE ar putea permite relaxarea ţintei de deficit pentru Spania

Comisia Europeană a deschis luni uşa unei posibile relaxări a ţintei de deficit bugetar pentru Spania, reflectând recunoaşterea tot mai răspândită a faptului că actualul obiectiv nu va putea fi respectat, relatează Reuters.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 16:53
UE ar putea permite relaxarea ţintei de deficit pentru Spania

Premierul spaniol Mariano Rajoy, care a majorat taxele pe venit şi a redus cheltuielile de când a fost ales în această funcţie în luna noiembrie, a promis că Spania îşi va îndeplini angajamentele fiscale, ceea ce în prezent ar presupune reducerea deficitului de la circa 8% la 4,4% în acest an.

Însă în contextul în care Spania se îndreaptă spre recesiune, Rajoy încearcă să convingă Bruxellesul să-i permită să modifice ţinta de deficit odată ce Comisia Europeană va publica, la 23 februarie, noile previziuni pentru 2012, care vor fi cu siguranţă mai reduse.

O ţintă mai relaxată de deficit ar ţine cont de nevoia ca Spania, a patra economie din zona euro, să stimuleze creşterea, precum şi să reducă cheltuielile.

„Ar trebui depuse eforturi pentru a limita deficitele pentru 2012”, a declarat luni, la Bruxelles, preşedintele CE Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă comună cu Mariano Rajoy.

‘Totuşi, ar fi convenabil acum să avem o discuţie, care ar trebui să aibă loc în cadrul Eurogrup sau Ecofin, în legătură cu această situaţie. Nu vă pot oferi niciun detaliu asupra acestui lucru. Va fi o discuţie asupra tuturor condiţiilor. Consolidarea fiscală ar trebui să se facă pe cât mai mult posibil fără a se lăsa deoparte creşterea, garantând, spre exemplu, cheltuielile, care pot contribui la stimularea acesteia’, a declarat Barroso.

Preşedintele CE a precizat că miniştrii de finanţe din zona euro, care se vor reuni la 12-13 februarie, vor trebui să lucreze asupra acestei chestiuni, adăugând că Spania va fi nevoită de asemenea să ofere mai multe detalii privind reformele structurale pe care intenţionează să le implementeze şi calendarul pentru acestea.

Rajoy a spus la conferinţa de presă că Spania nu va putea să-şi îndeplinească actuala ţintă de creştere pentru 2012, dar nu a oferi detalii despre ce ar însemna asta pentru obiectivul privind deficitul bugetar.

„Vom prezenta un nou cadru macroeconomic, însă actualul (cadru) arată că vom avea o creştere PIB de 2,3% în acest an, acestea sunt ultimele proiecţii macroeconomice pentru Spania, însă este evident că nu vor rămâne aşa”, a spus el.

Banca Spaniei anticipează o contracţie de 1,5% a economiei spaniole în acest an.