UE aşteaptă „măsuri concrete” din partea autorităţilor ucrainene pentru a restabili calmul

Uniunea Europeană a subliniat sâmbătă că aşteaptă 'măsuri concrete' din partea puterii ucrainene pentru a 'stopa spirala violenţei şi intimidării' în scopul de a reinstala calmul în ţară, relatează France Presse.

25 ian. 2014, 11:10
UE aşteaptă „măsuri concrete” din partea autorităţilor ucrainene pentru a restabili calmul

Discuţiile mele la Kiev au arătat nevoia pentru o serie de măsuri concrete pentru a începe reconstruirea încrederii înainte de toate, prin oprirea spiralei violenţei şi intimidării”, a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, la finalul unei vizite în capitala ucraineană, scrie Agerpres.

El a indicat că le-a transmis interlocutorilor săi „profunda îngrijorare” a UE faţă de escaladarea crizei în Ucraina, subliniind „necesitatea de a se pune capăt spiralei violenţei şi a luptei împotriva impunităţii pentru autorii încălcării drepturilor omului”.

Acest pas „trebuie completat într-o a doua etapă printr-un amplu proces politic care să conducă la stabilitate în Ucraina”, a adăugat el, într-un comunicat de presă.

Comisarul european a indicat că a discutat în cadrul întrevederilor de la Kiev „o serie de măsuri în această direcţie”, asigurându-şi interlocutorii – din partea puterii, a opoziţiei şi a societăţii civile – că ‘UE va rămâne angajată în acest proces pentru a ajuta la calmarea situaţiei şi la găsirea unei soluţii la criză’.

El a reamintit că, în acest scop, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton urmează să efectueze o vizită la Kiev în zilele de 30 şi 31 ianuarie.

Fule s-a întâlnit vineri cu preşedintele Viktor Ianukovici, care după întrevedere a făcut un gest de conciliere prin anunţarea unei remanieri a cabinetului de miniştri, precum şi amendarea controversatelor legi împotriva manifestanţilor.

Acest anunţ nu i-a descurajat însă pe manifestanţii mobilizaţi de peste două luni şi care sâmbătă menţineau presiunea asupra puterii.

La Kiev, activişti din mişcarea ‘Cauza comună’ au încercat să invadeze clădirea Ministerului Energiei şi Industriei Cărbunelui, dar ulterior au eliberat sediul, blocând doar intrarea, informează Ria Novosti. ‘A fost o încercare de cucerire a clădirii. Aproximativ 100 de persoane înarmate au dat năvală, dar am ieşit la ei şi le-am spus că dacă nu vor părăsi în calm sediul ministerului, întregul sistem energetic al Ucrainei va fi distrus’, a declarat ministrul energiei şi industriei cărbunelui, Eduard Staviţki, citat de Reuters şi Ria Novosti.

Bilanţul victimelor violenţelor de la Kiev creşte, după ce sâmbătă a decedat manifestantul Roman Senik, în urma rănilor grave în confruntările cu poliţia din 22 ianuarie în strada Gruşevski, nu departe de Piaţa Independenţei. ‘Medicii au luptat mai multe zile pentru viaţa sa, dar rănile s-au dovedit prea severe. El a fost grav rănit în plămâni, a suferit mai multe operaţii, i-a fost amputat un braţ’, a declarat deputata Irina Seh, citată de Ukrainska Pravda.