UE: Echipajele Frontex vor fi desfăşurate la graniţele externe SENSIBILE

Echipaje de intervenție rapidă ale Frontex (Agenția pentru managementul cooperării operaționale la frontierele externe ale UE) vor fi desfășurate la granițele externe 'sensibile', potrivit unui proiect de concluzii ale reuniunii extraordinare a miniștrilor justiției și de interne din UE (JAI), prevăzută pentru luni seară la Bruxelles, transmite DPA, citată de Agerpres. 

14 sept. 2015, 14:39
UE: Echipajele Frontex vor fi desfăşurate la graniţele externe SENSIBILE

”Consiliul a convenit că este necesar să desfășoare fără întârziere echipe Frontex de intervenție rapidă la graniță pentru a consolida capacitatea de răspuns a Uniunii Europene la frontierele externe sensibile. Un control frontalier eficient este un imperativ pentru managementul fluxurilor migratorii ”, se arată în document, care însă poate suferi modificări în timpul reuniunii JAI.

Proiectul de concluzii mai propune ca miniștrii să se angajeze să ”relocheze încă 120.000 de persoane aflate în nevoie de protecție internațională (refugiați) din statele membre expuse fluxurilor migratorii masive”, însă această măsură este de natură să provoace controverse în timpul reuniunii menționate. Mai multe țări est-europene din Uniunea Europeană se opun propunerii Comisiei Europene de relocare a refugiaților ajunși pe teritoriul unor state membre, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Gabriel Oprea: Vom vota împotriva cotelor obligatorii la JAI

În urmă cu patru zile, Comisia Europeană a prezentat o nouă schemă de redistribuire de urgență a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, care face parte dintr-un plan în șapte puncte pentru soluționarea crizei refugiaților cu care se confruntă Europa.

Primul punct al planului, reprezentat de mecanismul de relocare de urgență a refugiaților, prevede redistribuirea rapidă a 120.000 de refugiați (din care 54.000 se află în Ungaria, 50.400 în Grecia și 15.500 în Italia).
Aceasta se va aplica suplimentar propunerii prezentate în luna mai de Comisia Europeană pentru relocarea a 40.000 de persoane în nevoie evidentă de protecție internațională, aflate în Italia și Grecia, ceea ce face ca numărul total al refugiaților ce vor fi redistribuiți între statele membre să ajungă la 160.000.