UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

Comisia Europeană a făcut săptămâna trecută un pas important spre asigurarea unei mai bune protecții a Mării Mediterane, prezentând o propunere privind aderarea UE la un protocol la Convenția de la Barcelona, care protejează Marea Mediterană împotriva poluării generate de activitățile de explorare și de exploatare offshore.
Romania TV
31 oct. 2011, 08:14
UE ia măsuri pentru protejarea Mării Mediterane împotriva poluării

În Marea Mediterană se desfășoară tot mai multe activități de acest gen, iar regiunea este deosebit de vulnerabilă din cauza configurației sale semi-închise și a unei importante activități seismice.

„Protocolul privind activitățile offshore” prevede mai multe condiții care trebuie îndeplinite înainte de a se permite începerea acestor activități. Concret, platformele petroliere și stațiile de foraj trebuie construite astfel încât să respecte standardele și practicile internaționale, iar operatorii trebuie să demonstreze că dispun de competențele tehnice și de capacitatea financiară necesare pentru desfășurarea activităților respective. Nu se acordă autorizații în cazul în care există riscul ca activitățile să aibă efecte negative semnificative asupra mediului. În plus, platformele petroliere și stațiile de foraj ar trebui amplasate astfel încât să se evite deteriorarea conductelor și a cablurilor existente. Protocolul prevede, de asemenea, cerințe în materie de răspundere și de compensare.

„Prezenta propunere completează propunerea legislativă privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore și ne va permite să colaborăm îndeaproape cu partenerii noștri mediteraneeni din afara UE, pentru a asigura o mai bună protecție a acestei mări pentru toți utilizatorii ei”, a declarat Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik.

Ratificarea protocolului de către UE ar putea încuraja și alte părți la Convenția de la Barcelona să facă același lucru, aducând astfel apele Mediteranei mai aproape de buna stare ecologică ce constituie obiectivul final al Directivei-cadru a UE privind mediul marin și, de asemenea, va întări cooperarea cu partenerii mediteraneeni.

Uniunea Europeană este parte contractantă la Convenția de la Barcelona privind protecția mediului marin și a zonei de coastă a Mării Mediterane, cum sunt și Italia, Grecia, Spania, Franța, Slovenia, Malta și Cipru, împreună cu alte 14 țări din regiunea mediteraneană care nu sunt state membre ale UE.

Scopul „Protocolului privind activitățile offshore” este de a completa Convenția de la Barcelona în privința activităților de explorare și de exploatare. El cuprinde o gamă largă de activități de explorare și de exploatare și se referă la cerințele pentru eliberarea autorizațiilor, la înlăturarea instalațiilor abandonate sau dezafectate, la utilizarea și eliminarea substanțelor nocive, precum și la siguranță, la planificarea pentru situații de urgență și la monitorizare.

După accidentul petrolier care a avut loc în Golful Mexic în 2010, Comisia Europeană a adoptat, în luna octombrie a aceluiași an, o Comunicare privind siguranța activităților petroliere și gaziere offshore în care afirma că unul dintre mijloacele de promovare a siguranței offshore și a capacităților de reacție este cooperarea internațională. Ratificarea „Protocolului privind activitățile offshore” de către UE și Regulamentul privind siguranța offshore în UE, propus în paralel (a se vedea IP/11/1260 și MEMO/11/740), constituie măsuri esențiale pentru protejarea mediului marin și de coastă din Marea Mediterană împotriva eventualelor consecințe nefaste ale activităților de explorare și de exploatare offshore.

Mediterana, care reprezintă 0,8 % din suprafața maritimă globală, adăpostește 8 % dintre speciile marine cunoscute, iar o maree neagră ar putea avea efecte directe, grave și ireversibile asupra ecosistemelor marine și costiere vulnerabile și asupra economiei din regiunea mediteraneană.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici