UE, învinsă de „sistem”. Taxa pe profitul excesiv al companiilor va fi amânată cu cel puţin un an

Ţările UE analizează opţiunea amânării, cu un an, a momentului în care se va aplica taxa pe profiturile excesive ale companiilor din sectorul combustibililor fosili, în condiţiile în care încearcă să ajungă la un acord cu privire la un pachet de măsuri destinat să ajute consumatorii să facă faţă exploziei facturilor la energie.

27 sept. 2022, 20:25
UE, învinsă de „sistem”. Taxa pe profitul excesiv al companiilor va fi amânată cu cel puţin un an

Cele 27 de state membre UE negociază un pachet de măsuri propuse săptămâna trecută de Comisia Europeană, printre care se numără o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele UE negociază în prezent propunerile Comisiei şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, cel mai recent compromis propus statelor membre prevede că ţările UE vor putea impune o taxă pentru profiturile excesive ale companiilor din sectorul combustibililor fosili începând din 2022, atât pentru 2022 cât şi pentru 2023, sau doar pentru 2023 dacă aleg această variantă.

Comisia Europeană a propus o contribuţie de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activităţile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale şi al rafinăriilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale. Aceasta ar urma să fie colectată de statele membre pentru profiturile din 2022 care sunt peste o creştere de 20% faţă de profiturile medii din ultimii trei ani. Veniturile ar urma să fie colectate de statele membre şi redirecţionate către consumatorii de energie, în special către gospodăriile vulnerabile, întreprinderile grav afectate şi industriile mari consumatoare de energie.

Citeşte şi Încep concedierile în România! Criza energetică face ravagii în industrie, Chimcomplex dă afară 400 de salariaţi, aproximativ 20% din total!

„Este o schimbare foarte mare şi nu toată lumea va fi mulţumită”, a declarat un diplomat dintr-o ţară membră UE.

În plus, ţările membre vor să obţină libertatea de a-şi păstra propriile lor taxe naţionale, în loc să le înlocuiască cu planul avut în vedere de Bruxelles. Ţări precum Grecia şi Italia, care au deja în vigoare o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din sectorul combustibililor fosili, vor putea să păstreze aceste taxe dacă sunt considerate echivalente cu taxa avută în vedere de UE.

Diplomaţii ţărilor membre UE vor încerca miercuri să ajungă la un acord pe baza celei mai recente propuneri venite din Cehia, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE. Dacă se va ajunge la un acord, miniştrii europeni ai energiei îl vor aproba la reuniunea lor de vineri.

Citeşte şi „Doctorul Dezastrului” anunță o criză fără precedent: ”Ce e mai rău acum urmează. Nu faceți credite lungi și economisiți”