UE nu renegociază cu Elveţia ACORDUL de LIBERĂ CIRCULAŢIE ce-i permite să fixeze COTE de imigraţie

Uniunea Europeană a refuzat joi cererea autorităţilor elveţiene de renegociere a acordului privind libera circulaţie care să-i permită Confederaţiei Helvetice să instaureze cote pentru imigraţie, a afirmat o sursă europeană, citată de AFP, informează Agerpres.

24 iul. 2014, 18:20
UE nu renegociază cu Elveţia ACORDUL de LIBERĂ CIRCULAŢIE ce-i permite să fixeze COTE de imigraţie

Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de ţări ale UE la Bruxelles şi va fi formalizată într-o scrisoare oficială adresată Bernei, potrivit sursei.

Elveţia doreşte să introducă cote de imigraţie pentru sejururile scurte ale străinilor, locuitorii din zona de graniţă şi persoanele care vor să se instaleze definitiv, ca urmare a votului din 9 februarie care limitează imigraţia în masă.

Uniunea Europeană a declarat de mai multe ori că refuză orice punere în cauză a principiului privind libera circulaţie. Cu o rată a şomajului de 3%, Elveţia, care are o populaţie de opt milioane de locuitori, este considerată drept un Eldorado de către numeroşi europeni în căutarea unui loc de muncă.

Aproape 80.000 de europeni se instalează în Elveţia în fiecare an, respectiv echivalentul unui oraş mediu, ceea ce este considerat insuportabil de către partidul Uniunea Democratică de Centru (UDC, dreapta populistă), iniţiatorul textului votat cu o scurtă majoritate de 50,3 %.

Citeşte şi Elveţia PRELUNGEŞTE cu 2 ani RESTRICŢIILE temporare pe piaţa muncii pentru ROMÂNI şi bulgari

În momentul intrării în vigoare a acordului UE privind libera circulaţie, ceea ce se face treptat din 2002, autorităţile estimau că nu vor fi decât maximum 8.000 de nou-sosiţi pe an, respectiv de zece ori mai puţin decât ceea ce se întâmplă în realitate.

În 2013, străinii reprezentau 23,5% (1,88 milioane de persoane) din populaţia Elveţiei. Înainte de acordurile cu UE privind libera circulaţie, străinii reprezentau circa 20% în Elveţia. În prezent, 1,25 milioane dintre ei provin din UE sau din ţările Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS).

Ca urmare a referendumului, guvernul elveţian are la dispoziţie trei ani pentru revizuirea acordurilor încheiate cu UE, principalul său partener comercial.