UE obligă România şi Turcia să îşi impună vize reciproc

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, a declarat miercuri că este "şi ilogic, dar şi absolut în afara principiilor juridice, ca UE să aplice vize Turciei".

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 14:03
UE obligă România şi Turcia să îşi impună vize reciproc

„Este aproape ilogic ca două ţări atât de apropiate cum sunt Turcia şi România să îşi aplice vize. De fapt, este şi ilogic dar şi absolut în afara principiilor juridice ca UE să aplice vize Turciei. (…) România nu este problema în ceea ce priveşte vizele pentru cetăţenii turci. România reprezintă rezolvarea problemei vizelor pentru cetăţenii turci. Şi, din acest punct de vedere, suntem recunoscători Guvernului României”, a spus ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, miercuri, la Bucureşti, citat de Mediafax.

„Singurii cetăţeni ai unui stat care trebuie să stea la coadă ca să ia viză sunt cetăţenii turci. Deşi Turcia este membră a Uniunii Vamale, deşi participă la această uniune, totuşi cetăţenii turci nu se pot deplasa liber”, a mai spus Bagiş.

La rândul său, ministrul Leonard Orban a declarat, miercuri, că Guvernul României a identificat deja o soluţie pentru a facilita acordarea de vize cel puţin pentru oamenii de afaceri şi că această soluţie va fi aplicată în curând. 

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu anunţa, la jumătatea lunii martie, că turiştii din Qatar şi din alte state din Golf, precum şi din Turcia şi China, vor obţine în maximum 10 zile viza pentru a veni în România. Băsescu fusese în vizită de stat în Turcia, în decembrie, unde a semenatcu omologul săuu turc, Abdulah Gul, Declaraţia de Parteneriat Strategic. de asemenea, într-un interviu acordat publicaţiei turce Zaman, Băsescu spunea că România urmează să acorde vize pe o perioadă de 5 ani pentru oamenii de afaceri turci.