Lista ar putea suferi modificări în urma consultărilor, iar Comisia Europeană, care conduce negocierile în numele blocului comunitar, se pregătește să transmită și un document oficial părții americane în cursul acestei săptămâni. Conform informațiilor obținute de Bloomberg, UE va propune reducerea barierelor comerciale și non-tarifare, precum și creșterea investițiilor europene în Statele Unite, într-o încercare de a stimula dialogul și de a evita o escaladare a tensiunilor comerciale.
Cu toate acestea, sursele diplomatice subliniază că negocierile avansate în luna precedentă au dus la „progrese modeste”, iar așteptările sunt că cea mai mare parte a tarifelor impuse de SUA vor rămâne în vigoare. Marți, Comisia Europeană a anunțat că în urma noilor investigații comerciale inițiate de președintele american Donald Trump, valoarea totală a bunurilor europene afectate de tarife va atinge 549 miliarde de euro – un nivel fără precedent în relațiile comerciale transatlantice.
Noua listă de contra-măsuri analizată de Bruxelles vine în completarea măsurilor deja în vigoare, care vizează produse americane în valoare de 21 miliarde de euro. Aceste tarife au fost introduse ca reacție la decizia Casei Albe de a impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE. Într-un gest de deschidere, Bruxelles-ul a acceptat la începutul acestei luni să amâne cu 90 de zile implementarea unor noi măsuri, după ce SUA au redus temporar tarifele pentru majoritatea bunurilor europene de la 20% la 10%, în contextul negocierilor aflate în curs.
Pe fondul tensiunilor comerciale în creștere, administrația Trump a extins ofensiva tarifară și în alte sectoare. Pe lângă metale, Washingtonul a impus taxe de 25% la importurile de autoturisme și componente auto. În paralel, au fost demarate investigații care ar putea duce la aplicarea unor tarife suplimentare asupra cherestelei, produselor farmaceutice, semiconductorilor, mineralelor rare și camioanelor.
Într-un semnal clar privind posibile acțiuni viitoare, Bruxelles-ul a transmis că „toate opțiunile sunt pe masă” și că următoarele măsuri ar putea viza inclusiv sectorul serviciilor și restricționarea exporturilor.