BNR a anunţat, miercuri, 7.05.2025 , un curs de referinţă de 5,0991 lei / euro. Este cea mai mare valoare din istorie, creștere cu 0,06 bani față de 6 mai.
Economiștii BNR scris în raportul săptămânal publicat după vot că, săptămâna trecută, cursul leu euro a fost stabil, dar se tranzacționează dincolo de limita superioară a intervalului său recent de tranzacționare după alegeri în ciuda sumelor uriaşe aruncate de Mugur Isărescu în piaţă pentru a stabiliza cursul.
Pentru prima dată în istorie, marți, 6 mai 2025, cursul de schimb a trecut de pragul de 5 lei pentru un euro. BNR a anunţat un curs de referință 5.0378 lei/ euro, în creştere cu 1,21% față de ziua precedentă.
Citește și : Bloomberg, după cursul BNR: „Leul românesc s-a prăbușit după șocul Simion. Din România au ieșit foarte mulți bani”
În privinţa cursului leu/euro şi a depăşirii acestuia a pragului de 5 lei pe tranzacțiile interbancare, Dan Suciu a explicat că această cifră are mai mult un impact psihologic decât unul economic.
„Cifra de 5 are un impact psihologic mai mult, însă nu are un impact economic ridicat, pentru că, spre exemplu, de la 4,97, cât este acum, la 5, diferenţa este minoră şi impactul economic este redus”, a explicat Suciu, adăugând că nu este pentru prima dată când cursul trece de pragul de 5 pe interbancar.
În penultima ședință valutară, înregistrată miercuri, 30 aprilie 2025, moneda euro a avut o creștere nesemnificativă, de 0.0001. Totuși, în urmă cu o două zile, luni, 5 mai 2025, a continuat să pluseze, însă doar cu 0.0002 unități. Astfel, euro a ajuns la valoarea 4.9775 în raport cu leul.
Românii care au rate se confruntă cu creșteri semnificative, având în vedere că ratele ROBOR au crescut cu circa 60 de puncte de bază în ultimele două zile, inclusiv cele pe termen foarte scurt, lucru care sugerează o scădere a lichidității din piața interbancară.
Dobânda medie la tranzacțiile efective din piața interbancară a crescut de la 5,65% luni, la 5,91% marți, arată datele publicate la ora 11 de către BNR. Pe baza acesteia se calculează IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.
IRCC și ROBOR reprezintă referințele în funcție de care sunt calculate dobânzile la toate împrumuturile în lei cu rate variabile.