UE, pregătită să ofere Regatului Unit un parteneriat fără precedent pentru o ţară terţă

Londra intenţionează în continuare să încheie negocierile cu privire la Brexit până la Consiliul European din octombrie, însă are în vedere ”o marjă de manevră”, a declarat miercuri ministrul britanic al Brexitului Dominic Raab în faţa membrilor unei comisii din cadrul Camerei Lorzilor.

29 aug. 2018, 17:13
UE, pregătită să ofere Regatului Unit un parteneriat fără precedent pentru o ţară terţă

”Vizăm o încheiere a negocierilor până la consiliul european” din 18 şi 19 poctombrie, a declarat Raab în Comisia însărcinatăcu Afaceri Europene în Camera superioară a Parlamentului britanic. ”Însă există o anumită marjă de manevră”, a adăugat el, în contextul în care posibilitatea unei prelungiri a negocierilor este tot mai evocată, din cauza problemei delicate a frontierei irlandeze – în continuare fără soluţie, potrivit news.ro.

Săptămâna trecută, negociatorul-şef al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a subliniat că, ţinând cont de faptul că Brexitul este prevăzut la sfârşitul lu martie 2019, o decizie definitivă cu privire la acordul retragerii ar urma să intervină ”înainte de sfârşitul anului”, pentru a le lăsa timp parlamentelor naţionale şi European (PE) să ratifice textele. ”Asta poate să fie începutul lui noiembrie, dar poate să fie mult mai târziu”, a adăugat el.

Raab a apreciat miercuri că ”aproximativ 80%” din acordul de divorţ este încheiat. ”Sunt optimist cu privire la faptul că un acord ne este la îndemână”, a adăugat el, apreciind că Guvernul britanic, prin propunerile sale, ”aduce ambiţie, pragmatism, energie”, potrivit news.ro.

Citeşte şi Un antreprenor britanic dă 1 milion de lire sterline pentru organizarea unui nou referendum pentru Brexit

 Barnier a repetat, la Berlin, că Bruxellesul este pregătit să ofere Londrei un parteneriat ”fără precedent” pentru o ţară terţă. ”Noi suntem pregătiţi, şefii de stat şi de guverne, parlamentul va susţine, să propunem un parteneriat cum nu a mai existat cu o ţară terţă”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu ministrul german de Externe Heiko Maas. ”Susţinut de patru piloni, comerţ, free trade agreement ambiţios, acorduri specifice în domenii de interes comun precum aviaţia, securitatea internă şi politica externă şi securitatea exterioară”, a adăugat el.

Această declaraţie a provocat o apreciere a lirei sterline, care valora 1,2984 dolari miercuri către ora 14.30 GMT (17.35, ora României), de la 1,2873 dolarul, cu o zi înainte la ora 21.00 GMT (miercuri, 0.00, ora României). Ea a câştigat de asemenea teren contra monedei unice, valorând 90,11 penny un euro, de la 90,85 penny un euro marţi seara, potrivit news.ro.

Raab urmează să se ducă joi seara la Bruxelles, unde a precizat că va avea ”o lungă, substanţială reuniune vineri” cu Barnier.