UE prelungeşte cu încă un an sancţiunile împotriva Iranului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu încă un an, până la 13 aprilie 2020, sancţiunile impuse împotriva a peste 80 de personalităţi iraniene, în urma 'gravelor încălcări ale drepturilor omului' în această ţară, transmite AFP.

08 apr. 2019, 11:39
UE prelungeşte cu încă un an sancţiunile împotriva Iranului

‘Consiliul a prelungit până la 13 aprilie 2020 măsurile restrictive pe care le-a luat în urma unor grave încălcări ale drepturilor omului în Iran’, a comunicat UE. Decizia a fost adoptată de miniştrii de externe reuniţi la Luxemburg.

‘Măsurile restrictive constau în interdicţia de călătorie şi îngheţarea activelor pentru 82 de persoane şi o entitate, precum şi în interdicţia pentru ţările UE de a exporta către Iran echipamente susceptibile de a fi utilizate în scopuri de represiune internă, precum şi echipamente de supraveghere de telecomunicaţii’, precizează comunicatul.

Sancţiunile, adoptate în 2011 şi reînnoite în fiecare an, vizează militari de rang înalt, judecători, procurori, responsabili din poliţie sau serviciile de informaţii, şefi de miliţie şi directori de penitenciare.

Sancţiunile au fost impuse după reprimarea manifestaţiilor desfăşurate împotriva realegerii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, între iunie şi decembrie 2009, soldate cu zeci de morţi şi mii de arestări.

Măsurile sunt distincte de grelele sancţiuni economice şi individuale impuse Iranului din cauza activităţilor sale nucleare şi ridicate în ianuarie 2016, la şase luni după încheierea unui acord nuclear între Teheran şi marile puteri.