UE solicita respectarea dreptului internaţional in Marea Chinei de Sud

UE indeamna toate partile sa depuna eforturi pentru finalizarea acestui cod, respectand in deplina dreptul international, in special UNCLOS 1982, in interesul tuturor partilor.
Filip Stan
09 iul. 2021, 11:18
UE solicita respectarea dreptului internaţional in Marea Chinei de Sud

Situata pe ruta maritima importanta care leaga Pacificul – Oceanul Indian, Europa – Asia, Orientul Mijlociu – Asia, Marea Chinei de Sud are o pozitie geostrategica de mare importanta atat pentru tarile si teritoriile inconjuratoare, cat si pentru Europa.

Hotararea Curtii Permanente de Arbitraj a Organizatiei Natiunilor Unite (APC)

La 12/7/2016, Tribunalul de Arbitraj a emis o hotarare conform careia insulele genereaza zona economica exclusiva de 200 de mile marine si au platforma continentala, dar “stancile care nu pot sustine viata unei comunitati rezidentiale sau o economie proprie nu pot avea zona economica exclusiva sau platforma continentala”. Insulele arhipelagurilor Paracel si Spratly din Marea Chinei de Sud sunt de acest tip. Aceasta decizie este nefavorabila R.P. Chineze deoarece au fost respinse toate cererile de suveranitate ale R.P. Chineze asupra apelor care se incadreaza in asa-numita „linie in noua puncte” prezentata unilateral de Beijing.

R.P. Chineza si-a exprimat refuzul ferm de a participa la caz de la demararea de catre Filipine a cauzei si a reactionat dur la Decizia Tribunalului de Arbitraj din 2016. Pana acum, R.P. Chineza nu respecta Hotararea APC si continua sa desfasoare actiuni multiple pentru a îsi sustine suveranitatea  deasupra Marii Chinei de Sud, cauzand tensiuni in regiune.

Pentru Filipine, care a chemat în judecată unilateral R.P. Chineza, Decizia APC este o victorie judiciara uriasa. Astfel, dupa mult timp de cand a fost emisa Decizia, Filipine protesteaza in mod constant împotriva tuturor eforturilor de desfiintare a acesteia. Mai exact, la sesiunea anuala a Adunarii Generale a Natiunilor Unite din 23 septembrie 2020, presedintele Filipinez Rodrigo Duterte a reafirmat victoria judiciara asupra R.P. Chineze in cadrul Hotararii Marii Chinei de Sud. In acelasi timp, domnul Duterte a subliniat, de asemenea, ca Filipine s-au angajat sa solutioneze conflictele prin mijloace pasnice.

Pentru tarile implicate direct sau indirect in disputa cum ar fi R.S. Vietnam, Malaezia, Brunei si Indonezia, Hotararea din 2016 este considerata, de asemenea, o victorie, deoarece aceasta „linie in noua puncte” „se suprapune” in acelasi timp peste zonele economice exclusive ale acestor tari. Judecatorii au confirmat drepturile suverane ale statelor de coasta din zona economica exclusiva a fiecarei tari in conformitate cu dreptul international, respingand „linia in noua puncte”.

Marea Chinei de Sud pentru Europa

UE nu este un factor principal implicat in disputele din Marea Chinei de Sud, dar are motiv sa mentina o zona a Marii Chinei de Sud libera, sigura si stabila. Cea mai mare uniunea economica are un interes vital in protejarea coridoarelor de transport maritim libere, sigure si stabile, in special a celor care leaga aceasta regiune cu „fabricile de electricitate” din Asia de Est. Tarile din Asia de Nord-Est reprezinta cea mai importanta piata de export si sursa de Investie Straina Directa  ale UE. De asemenea R.P. Chineza este unul din principalii parteneri comerciali ai UE ocupand locul 2, si numai comertul cu Japonia reprezinta 25% din PIB-ul global. De asemena UE este al doilea partener important al ASEAN, în timp ce ASEAN reprezintă al treilea partener important al UE.

Potrivit expertilor, pozitia UE cu privire la Marea Chinei de Sud este foarte clara. In primul rand unele tari membre s-au sporit activitatile maritime in apararea libertatii de navigatie (FON). In al doilea rand acestea au demarat multe dialoguri si activitati de consolidare a capacitatii cu ASEAN si cu fiecare tara din ASEAN in legatura cu problemele de securitate maritima netraditionale cu functii diferite. In al treilea rand in calitate de semnatar al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite privind dreptul marii (UNCLOS) 1982, Bruxelles intotdeauna afirma importanta dreptului international, promoveaza cooperarea inovatoare si indeamna partile sa respecte standardele si principiile internationale pentru solutionarea pasnica a disputelor.

In cadrul tensiunilor recente din Marea Chinei de Sud, la 24 aprilie, UE si-a facut un angajament de a asigura rute maritime de aprovizionare sigure, libere si deschise in Indo-Pacific. De asemenea, reafirma puternica opozitie fata de orice actiune unilaterala care ar putea submina stabilitatea regionala si ordinea bazata pe regulile internationale.

UE a subliniat sprijinul pentru procesul condus de Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) catre un Cod de conduita (COC) efectiv, calitativ si in mod legal in Marea Chinei de Sud, fara a afecta interesele tertilor. UE indeamna toate partile sa depuna eforturi pentru finalizarea acestui cod, respectand in deplina dreptul international, in special UNCLOS 1982, in interesul tuturor partilor.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor