UE ţine partea Franţei în scandalul submarinelor. Amână discuţiile cu SUA, pentru un nou consiliu

Ambasadorii la Uniunea Europeană ai statelor membre au amânat discuţiile pregătitoare ale unui nou consiliu UE-SUA cu privire la comerţ şi tehnologie programat pe 29 septembrie, în semn de protest faţă de acordul de livrare de submarine încheiat de Washington cu Australia în detrimentul Franţei.

21 sept. 2021, 14:14
UE ţine partea Franţei în scandalul submarinelor. Amână discuţiile cu SUA, pentru un nou consiliu

Un document de agendă arată că discuţiile între trimişii Celor 27 au fost contramandate, fără însă a indica un motiv, scrie The Irish Times. Doi diplomaţi au afirmat că executivul UE (Comisia Europeană) ceruse amânarea discuţiei.

Consiliul inaugural UE-SUA, anunţat la un summit transatlantic în iunie, urmează să aibă loc la Pittsburgh, statul american Pennsylvania.

Decizia guvernului de la Canberra de a anula contractul prin care Franţa urma să furnizeze Australiei 12 submarine cu propulsie diesel electrică, şi de a le înlocui cu submarine americane cu propulsie nucleară, a provocat indignarea Parisului.

Citeşte şi Scandal diplomatic uriaş, cu miză de zeci de miliarde de dolari. Franţa îşi retrage ambasadorii din SUA şi Australia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la postul CNN că tratamentul la care a fost supusă Franţa în dosarul submarinelor ‘nu este acceptabil’.

În contextul acestui scandal, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat vineri seară că Franța își retrage imediat ambasadorii în SUA și Australia, ca protest față de afacerea submarinelor nucleare dintre cele două țări, care scoate Franța dintr-o înțelegere de 56 de miliarde de dolari.

În urma încheierii alianţei AUKUS, Australia va cumpăra submarine americane cu propulsie nucleară şi va renunţa la achiziţia a 12 submarine convenţionale produse în Franţa şi contractate în anul 2016. „Este, într-adevăr, spus fără ocolişuri, o lovitură în spate„, s-a indignat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian. „Preşedintele Biden a luat o decizie brutală, imprevizibilă, seamănă foarte bine cu ceea ce făcea (fostul preşedinte Donald) Trump„, a adăugat ministrul francez.