UE, undă verde operaţiunii navale împotriva traficului de imigranţi în Mediterana

Publicat: Luni, 18 Mai 2015 21:15 // Actualizat: Luni, 18 Mai 2015 21:15 // Sursa: romaniatv.net

Uniunea Europeană a decis luni, în mod oficial, lansarea unei operațiuni navale fără precedent vizând combatarea traficului de imigranți în Mediterana, după o serie de naufragii soldate cu numeroase victime, a anunțat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit France Presse și DPA.

''Decizia de instituire a unei operațiuni navale a UE în scopul distrugerii 'modelului de business' al rețelelor de călăuze și de traficanți în Mediterana tocmai a fost adoptată', a scris Mogherini pe contul de Twitter, potrivit Agerpres.

''Acum încep pregătirile. Sper că totul va fi gata pentru lansarea operațiunii încă din iunie", odată stabilite contribuțiile în materie de personal și de mijloace ale statelor membre, a indicat șefa diplomației europene, într-o conferință de presă. Ea a insistat însă asupra necesității unei ''rezoluții sub incidența capitolului 7'' din Carta ONU, care să dea un cadru juridic de necontestat misiunii europene.

Documentul adoptat de cei 28 de miniștrii de externe, după o reuniune cu omologii lor din domeniul apărării, prezintă cu prudență mai multe etape de desfășurare a misiunii, astfel încât să existe garanția că operațiunile forțelor navale europene vor respecta dreptul internațional.

Potrivit textului adoptat, aceste forțe vor putea lansa din iunie, fără undă verde din partea ONU, ''detectarea și supravegherea filierelor de imigrație prin culegere de informații și patrule în largul mării''.

În schimb, orice operațiune în forță va trebui să aștepte adoptarea unei rezoluții a ONU. Votul nu va avea loc mai devreme de sfârșitul săptămânii, a indicat o sursă europeană.

Dacă ONU va fi de acord, europenii vor putea să oprească, să percheziționeze și să captureze navele suspecte, dar și să le oblige să-și schimbe cursul spre largul mării sau spre apele teritoriale libiene. Potrivit documentului adoptat luni, forțele europene doresc ''să se debaraseze de nave și de alte active'' ale traficanților, ori "să le facă inutilizabile''.

UE speră de asemenea să obțină acordul prealabil al autorităților din Libia, țară aflată în haos politic și de securitate, devenită principala platformă de imigrație către coastele sudice ale Europei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8347
RON
12 Aug
noapte 18 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H