UE va folosi TOATE INSTRUMENTELE pentru a compensa embargoul rus

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, vineri, că Uniunea Europeană va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a compensa impactul embargoului impus de Rusia asupra sectorului agricol, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

05 sept. 2014, 15:46
UE va folosi TOATE INSTRUMENTELE pentru a compensa embargoul rus

”Producătorii trebuie să fie siguri că UE este alături de ei. Îşi va asuma toate responsabilităţile şi va utiliza toate instrumentele de care dispune sau care vor fi necesare pentru gestionarea crizei’, a afirmat Cioloş, în intervenţia sa la reuniunea extraordinară a miniştrilor Agriculturii, de la Bruxelles.

Comisarul european a susţinut că ‘există resurse financiare şi trebuie utilizate transparent’, dar a recunoscut că sunt şi limite bugetare de care trebuie să se ţină cont.

UE a luat până în prezent măsuri de urgenţă pentru stabilizarea pieţei şi pentru a evita o intrare în picaj a preţurilor, dar, acum, ar putea face încă un pas şi să adopte, dacă va fi necesar, compensaţii specifice destinate anumitor sectoare şi categorii de fermieri.

Toate măsurile anunţate până acum de CE vor fi aplicate de statele membre care, ulterior, vor ‘trimite factura’ la Bruxelles, care, în principiu, ar putea utiliza bugetul pentru 2015 pentru a le acoperi, fără a fi nevoie să se recurgă la fondul de urgenţă al Politicii Agricole Comune (PAC), rezervat pentru a răspunde situaţiilor de criză de pe piaţă.

Citeşte şi Liderii NATO au decis: Rusia trebuie supusă unor NOI SANCŢIUNI

Dacă se epuizează toate resursele bugetare şi se constată că există o criză pe piaţă, măsurile ar putea fi finanţate cu cele 423 milioane euro fonduri de urgenţă din PAC prevăzute pentru acest an şi cu cele 433 milioane pentru anul viitor.

Rusia a interzis, pe 6 august, importurile de fructe şi legume, produse lactate, peşte şi carne provenite din Statele Unite, Canada, Norvegia, Australia şi UE.