UE va lansa un fel de eBay militar pentru echipamente de război

Ţări din Uniunea Europeană (UE) care se confruntă cu probleme de lichidităţi şi care încearcă să facă faţă unor tăieri la bugetul Apărării vor putea, în curând, să vândă sau să ofere la schimb surplusul de tancuri sau avioane de luptă pe un site comercial de tip eBay.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 13:20
UE va lansa un fel de eBay militar pentru echipamente de război

Site-ul eQuip va oferi un magazin online pentru hardware militar, iar în viitor poate şi pentru echipament utilizat în operaţiunile NATO din Afganistan, a declarat un oficial pentru jurnalişti, sub protecţia anonimatului , relatează portalul EurActiv.

„Ne aşteptăm să existe un oarecare surplus de echipament adus (din Afganistan), care ar putea să devină accesibil pe eQuip”, a declarat oficialul. Până la 200.000 de vehicule şi containere cu echipament militar urmează să fie retrase în următorii câţiva ani din această zonă de război. Oficialul citat a anunţat totodată că site-ul eQuip urmează să fie operaţional în câteva luni.

Unele guverne occidentale au fost deja nevoite să vândă echipament militar din cauza unor tăieri la bugetul Apărării. Marea Britanie a ajuns la un acord cu privire la un contract în valoare de 141 de milioane de euro, în 2011, în vederea vânzării a 72 de avioane de tip Harrier către US Marine Corps, care le va utiliza ca piese de rezervă. De asemenea, România ar plănui, potrivit unor informaţii recente, să cumpere avioane de luptă de tip F-16 de la Portugalia.

Miniştrii Apărării din statele membre UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta despre modalităţi de intensificare a cooperării în domeniul apărării, într-un efort de reducere a costurilor. Se aşteaptă ca ei să adopte un nou cod de conduită, care va aşeza schimbul de capabilităţi între diverse ţări UE în centrul planificării militare europene.