UE va numi un coordonator împotriva epidemiei de Ebola

Uniunea Europeană va numi până la sfârşitul săptămânii un coordonator european al luptei împotriva febrei hemoragice Ebola, a anunţat luni ministrul francez de externe, Laurent Fabius, relatează AFP.

20 oct. 2014, 13:50
UE va numi un coordonator împotriva epidemiei de Ebola

UE va numi un coordonator european al luptei împotriva febrei hemoragice Ebola.

Miniştrii europeni de externe ‘spun în unanimitate că ideea unui coordonator european pentru lupta împotriva Ebola este una bună’, a declarat Fabius în faţa presei. Principiul ar urma să fie adoptat luni de cele 28 de state membre UE, ai căror miniştri de externe s-au reunit la Luxemburg. ‘Numele va fi ales în zilele următoare’, a precizat şeful diplomaţiei franceze.

Potrivit unei surse europene, şefii de stat şi de guvern din UE, care urmează să se reunească joi şi vineri, vor anunţa personalitatea aleasă, care va acţiona de la Centrul de coordonare a răspunsului la urgenţe al Comisiei Europene.

‘Este un pas important, pentru că toată lumea trebuie să se implice în lupta împotriva acestei epidemii extrem de grave’, a subliniat Laurent Fabius. ‘În cele trei ţări vizate în principal, Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cifrele cresc exponenţial’, a spus el, întrebat despre avansul puternic al virusului şi rata mortalităţii de 70% constatată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

‘Însă sunt şi alte ţări unde epidemia a dispărut’, a mai spus Fabius, invocând Senegalul şi Nigeria. ‘Obiectivul este de a schimba această direcţie’, iar pentru aceasta ‘avem nevoie deopotrivă de centre de tratament, de instruirea’ personalului medical, ‘de controale’ asupra persoanele care vor să părăsească respectivele ţări şi de ‘finanţare’, a afirmat el. ‘Este prioritatea absolută’, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Vineri, preşedintele american Barack Obama l-a numit pe avocatul Ron Klaim pentru coordonarea răspunsului SUA împotriva epidemiei