UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul România – Kosovo. Ce sancţiuni riscă FRF

UEFA a anunţat, joi, deschiderea de proceduri disciplinare împotriva Federaţiei Române de Fotbal ca urmare a incidentelorde la meciul România - Kosovo, din preliminariile Euro 2024.

14 sept. 2023, 20:59
UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul România – Kosovo. Ce sancţiuni riscă FRF
UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul România - Kosovo. Ce sancţiuni riscă FRF

UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul România – Kosovo. FRF riscă sancţiuni pentru blocarea căilor de trecere, aprinderea de obiecte pirotehnice, aruncarea de obiecte, mesaj provocator cu caracter ofensator şi comportament rasist, a anunţat UEFA.

România a învins Kosovo, scor 2-0, marţi seară, pe Arena Naţională, în grupa I de calificare la Euro-2024. Întâlnirea a fost întreruptă în minutul 18, după ce gruparea Uniţi Sub Tricolor a arborat un banner inscripţionat „Kosovo este Serbia” şi a scandat acest slogan, iar jucătorii kosovari s-au oprit din joc părăsind terenul. Arbitrul francez Delajod a suspendat meciul pentru „comportament discriminatoriu” trimiţându-i şi pe tricolori la vestiare. Jocul s-a reluat după 50 de minute, timp în care bannerul din tribună a fost îndepărtat.

Astfel, România riscă să joace fără spectatori meciul contra Andorrei (octombrie), dar sunt șanse ca sancțiunea să fie aplicată și pentru disputa cu Elveția (noiembrie).

Citeşte şi: George Simion, despre scandalul provocat de galeria pe care a fondat-o. „Îi felicit pentru Basarabia este România!”

„Federația de Fotbal din Kosovo condamnă puternic incidentul serios cauzat de fanii naționalei României. Prin intermediul limbajului urii și al prejudiciului de imagine pe care l-au adus echipei naționale cu astfel de expresii și comportament nesportiv, aceștia au denigrat meciul de marți seara. După acest incident, am cerut delegatului UEFA să înregistreze toate încălcările care au rezultat în atenționări pentru Federația de Fotbal din România și am solicitat ca toate aceste încălcări să fie procesate de forurile UEFA competente.

Federația de Fotbal din Kosovo s-a adresat și Comisiei Disciplinare a UEFA cu solicitarea ca măsuri adecvate să fie luate pentru scandările naționaliste, bannerele și discursul urii pe care le-au exprimat suporterii naționalei României. Astfel de incidente nu trebuie să se repete. Fotbalul ar trebui doar să construiască legături între noi, nu să le dărâme. Le mulțumim celor care au condamnat incidentul de ieri și care sprijină fotbalul.

Federația de Fotbal din Kosovo a discutat și a adunat materiale și declarații înregistrate și fotografiate care completează dosarul pentru pedepsirea acestui incident, cu solicitarea ca toate evenimentele să fie revizuite de specialiști”, se arată în comunicatul Federației de Fotbal din Kosovo.