Uimitor: Ce se întâmplă în creierul nostru în timpul rugăciunii

Neurologul Andrew Newberg a descoperit că, în creierul celor care se roagă intens sau meditează sunt activaţi lobii frontali, responsabili cu atenţia şi cu exprimarea limbajului.

RomaniaTV.net
07 iun. 2014, 18:19
Uimitor: Ce se întâmplă în creierul nostru în timpul rugăciunii

În anii 1990, Andrew Newberg şi-a început munca de cercetare analizând creierul persoanelor care meditau, această fiind o stare care permite o monitorizare relativ uşoară. De atunci, el a cercetat 150 de tomografii craniene, realizate pe voluntari de religii diferite: budişti, călugăriţe, dar şi atei, scrie descopera.ro.

Dacă în timpul rugăciunii intense sunt activaţi lobii frontali, responsabili cu atenţia şi cu exprimarea limbajului, atunci când un credincios nu se concentrează, ci intră în transă şi se comportă ca un medium (cântă sau vorbeşte în limbi necunoscute), activitatea scade în această zonă şi creşte în talamus, o mică regiune care reglează informaţia senzorială. Acest lucru arată că limbajul lor, în acele clipe, este generat în alte zone ale creierul decât în mod normal.
 
De asemenea, în timpul meditaţiei sau rugăciunii, activitatea scade în lobii parietali, ceea ce poate explică senzaţia de ieşirea în afara timpului şi spaţiului pe care o au aceste persoane.

Newberg crede că meditaţia este benefică pentru oricine. Ea poate reduce depresia, anxietatea şi stresul, îmbunătăţeşte memoria şi concentrarea.