ULTIMA ORĂ Măsuri economice prevăzute în decretul Stării de Urgenţă. Se pot plafona preţuri şi se pot rechiziţiona unităţi de producţie

Klaus Iohannis a decretat luni starea de urgenţă, care include măsuri în toate domeniile importante, afectate de criza cauzată de pandemia de coronavirus.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 13:07
ULTIMA ORĂ Măsuri economice prevăzute în decretul Stării de Urgenţă. Se pot plafona preţuri şi se pot rechiziţiona unităţi de producţie

Decretul prin care se instituie stare de urgenţă prevede un set de măsuri menite să ajute economia României să treacă peste criza cauzată de epidemia de coronavirus. Printre acestea, decretul prevede posibilitatea de a plafona preţurile la medicamente, echipamente medicale, alimente şi servicii de utilitate publică. De asemenea, se pot rechiziţiona unităţile de producţie ale echipamentelor necesare combaterii epidemiei.

„Capitolul II – Domeniul economic

-Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

-Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

-Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

-Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.

-Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

-Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

-Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.”, prevede documentul semnat azi de preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Florin Cîţu, ministru Finanţelor: „ANAF opreşte controalele, se rambursează TVA-ul”