Ultima dorinţă a lui Emil Palade, câştigătorul Premiului Nobel pentru medicină: cenuşa să-i fie împrăştiată în munţi

George Emil Palade, câştigătorul Premiului Nobel pentru medicină, a murit la 95 de ani, pe 7 octombrie 2008, în locuinţa sa din California. 

12 nov. 2016, 11:14
Ultima dorinţă a lui Emil Palade, câştigătorul Premiului Nobel pentru medicină: cenuşa să-i fie împrăştiată în munţi

Castigator in 1974 al Premiului Nobel pentru medicina, George Emil Palade s-a nascut pe 19 noiembrie 1912 la Iasi, incetand din viata 95 de ani mai tarziu, pe 7 octombrie 2008, la Del Mar (California). Cercetator de marca in domeniul biologiei celulare, detinator a numeroase distinctii oferite de marile universitati ale lumii, Palade a ajuns in Statele Unite imediat dupa al doilea razboi mondial, cand s-a si casatorit cu Irina, fata magnatului Nicolae Malaxa. 

Despre ultima dorinta a marelui savant a vorbit pe larg Maya Simionescu, o foarte apropiata colaboratoare: „Dorința sa a fost ca cenușa lui să fie răspândită în Rocky Mountains Aspen (n.r. – Muntii Stancosi) din America, locul unde își făcea concediile, și în Munții Carpați. Mi s-a părut nemaipomenit. Așa s-a și întâmplat. Mai mulți colaboratori de ai lui au participat la răspândirea cenușii în ­Ame­rica, iar, în septembrie 2010, fiica și fiul lui, alături de nepoți, rudele din țară și eu, ne-am dus la Vârful cu Dor. Îmi amintesc că s-a lăsat deodată o ceață groasă și atunci cealaltă jumătate din cenușa sa a fost răspândită. George Palade s-a întors acasă! El a fost un virtuos al științei, o șansă a umanității, dar și o șansă a noastră, a României. Pe lângă măreția lui, George Emil Palade era un bărbat șarmant, un bărbat frumos cu un comportament elegant. Era pasionat de istorie și cunoștea foarte bine istoria României. Iubea muzica clasică, recita versurile marilor noștri poeți și cântam uneori piese ale Mariei Tănase”, a povestit Maya Simionescu in ziarul buzoian „Opinia”.