Ultima fiţă în materie de porc de Crăciun este mistreţul

Cei care s-au plictisit de carnea de porc normală sau nu au încredere în mult promovata carne de porc vietnamez pot încerca anul acesta, de Crăciun, carnea de mistreţ. Comercianţii spun că mistreţul este numai fibră, iar sfaturile pentru ocolirea legii intră în preţul de vânzare.

02 dec. 2011, 11:22
Ultima fiţă în materie de porc de Crăciun este mistreţul

În comparaţie cu celelalte rase de porci, cei mistreţi sunt mai rari şi pot fi găsiţi doar în zonele montane şi, de cele mai multe ori, la persoane care au de-a face cu pădurea, silvicultori, vânători, braconieri. Ca preţ, porcii mistreţi se regăsesc între porcul normal şi cel vietnamez. ,,Porcul are în jur de 250 de kilograme şi proprietarul vrea pe el 1000 de euro, nici un ban mai puţin,, ne-a spus un vânzător de porc mistreţ, care susţinea că nu este animalul lui ci al unui pădurar. Vânzătorii de porci sălbatici susţin că un asemenea comerţ este cât se poate de legal. ,,Nu are treabă nimeni cu dumneavoastră. Şi dacă totuşi vă opreşte cineva îi spuneţi că este metis, adică porc mistreţ încrucişat cu porc domestic. Nu are nimeni ce să vă facă. Cum poate dovedi domnul poliţist că nu este metis porcul. Nu are cum,” se jură un vânzător de porci ai cărui mistreţi au ajuns la Bucureşti şi Dâmboviţa. Principalul dezavantaj al porcului mistreţ este şoriciul. ,,Porcul mistreţ are pielea foarte tare, nu se procedează ca în cazul porcului normal, mistreţul trebuie belit, adică jupuit,, recunoaşte un vânzător. O altă idee, venită tot din partea vânzătorilor de mistreţi, pentru varianta în care clientul nu prea are bani este aceea de a apela la ocoalele silvice care au organizat vânători de porci mistreţi. ,,De acolo se poate cumpăra cu cinci lei kilogramul, gata împuşcat,, spune un om al pădurii.

 

Proprietarii de porci domestici îşi promovează animalele pe site-urile specializate în vânzări de acest tip cu preţuri între 8 şi 10 lei kilogramul în viu. Pe de altă parte vânzătorii de porci vietnamezi cer pentru animalele crescute de ei 17 lei pe kilogram, animal viu. ,,Greutatea ideală pentru sacrificarea porcilor vietnamezi este 40 de kilograme. După această greutate porcul începe strângă un strat de grăsime foarte mare,, spune Gabriel Muşet, administratorul unei microferme de porci. Clienţii de porci vietnamezi încă nu au început să cumpere. ,,Într-o săptămână cred că am primit 170 de telefoane. Deocamdată lumea se interesează,, a amintit Gabriel Muşet.