Ultima modă pentru amatorii de senzaţii tari: turismul nuclear

Numărul de vizitatori în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a înregistrat o creştere rapidă în ultimii ani, a declarat marţi un ministru ucrainean, transmite Xinhua, preluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
19 dec. 2018, 08:51
Ultima modă pentru amatorii de senzaţii tari: turismul nuclear

La o conferinţă de presă organizată la Kiev, ministrul ucrainean al Mediului şi Resurselor Naturale, Ostap Semerak, a anunţat că peste 63.000 de turişti au vizitat în acest an zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, comparativ cu aproximativ 8.000 de vizitatori în anul 2014 şi aproximativ 49.000 de vizitatori în 2017.

La trei decenii după ce catastrofa de la Cernobâl a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autorităţile de la Kiev încearcă să găsească o utilizare pentru o suprafaţă de teren, de două ori mai mare decât oraşul Los Angeles, care înconjoară fosta centrală nucleară. Radiaţiile de la Cernobâl vor persista în sol timp de câteva secole dar aceasta nu împiedică folosirea zonei pentru agricultură sau păduri.

Odată cu scăderea nivelului radiaţiilor, o suprafaţă de kilometri de 30 de kilometri pătraţi din jurul fostei centrale nucleară a fost deschisă în mod oficial turiştilor în 2010. În acest an, Ucraina a introdus tururile însoţite de ghid în această zonă.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.