L-au trimis pe „culoarul morţii”. Mărturii cutremurătoare despre Ionuţ Gologan

Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia este închis în "Culoarul morţii", aşa cum este cunoscută zona din închisoare în care se află, are parte de condiţii vitrege după gratii. 

17 dec. 2016, 09:27
L-au trimis pe „culoarul morţii”. Mărturii cutremurătoare despre Ionuţ Gologan

Avocatul Artin Sarchizian, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului, a povestit pentru ce se întâmplă cu Ionuţ Gologan. „Sunt în contact permanent cu tatăl lui, monitorizez atent cazul şi mă preocupă ce se întâmplă cu tânărul. Condiţiile din închisoarea din Malaezia în care este încarcerat sunt foarte grele, iar el se adaptează cu greu. Nu-i este deloc uşor. Are probleme din cauza mâncării care îi este servită, şi asta pentru că este foarte, foarte picantă, aşa cum este specificul zonei. Nu are pat în celulă, care nu este deloc mare. Doarme pe o saltea foartă mică, care este aşezată direct pe o podea din beton. Ştiu asta şi de la tatăl lui. Condiţiile sunt extrem de vitrege”, a declarat Sarchizian.

Citeşte şi Încă un român a fost CONDAMNAT LA MOARTE ÎN MALAEZIA

Acesta spune că este reţinut în privinţa şanselor pe care le are Ionuţ Gologan ca să scape de spânzurătoare. „S-a făcut cererea de graţiere acum ceva timp, însă nu se aude nimic. A doua posibilitate ar fi ca pedeapsa la moarte să fie comutată în închisoare, pe care să o ispăşească în România. Sunt rezervat însă în privinţa acestora, dar speranţa există. Mai există şi o a treia cale, în care am mai multă încredere, aceea de abolire a pedepsei cu moartea. Se discută de ceva timp în Malaezia despre asta, aşa ar putea scăpa Ionuţ”, a mai spus avocatul.

În urmă cu doi ani, Ionuţ Gologan a fost arestat pe un aeroport din Malaezia după ce asupra lui s-au găsit droguri. Cazul său a ajuns să fie mediatizat la nivel national, şi multe persoane importante din România, printre care şi Gigi Becali, au vrut să îl ajute pe tânăr. În ianuarie, MAE a dat un comunicat de presă în legătură cu acest caz.” La 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia pentru trafic de droguri.

Citeşte şi RĂSTURNARE DE SITUAŢIE în cazul românului condamnat la moarte în Malaezia. Ionuţ Gologan ar putea veni în ţară

Curtea Federala de Justiţie care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. MAE informează că legislaţia malaeziană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii. Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autoritătile române”, arăta MAE.