Ultima oră: Vești bune pentru 350.000 de români! Guvernul a hotărât acordarea mai multor vouchere de energie

Vouchere de energie. Guvernul a decis că vor fi acordate mai multe carduri de energie. De acest lucru vor putea beneficia încă 350.000 de români. Până acum 1,7 milioane de gospodării au primit deja acest sprijin.

02 mart. 2023, 21:45
Ultima oră: Vești bune pentru 350.000 de români! Guvernul a hotărât acordarea mai multor vouchere de energie
Cardul de energie 2023

Vouchere de energie. Vești uriașe pentru 350.000 de români. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat joi că după ce au fost verificate declarațiile pe proprie răspundere depuse de români, în vederea clarificări situația locului de consum, au fost descoperite încă 350.738 de noi gospodării care vor putea beneficia de sprijinul pentru plata facturilor. Românii care fac parte din această categorie urmează să primească voucherele de energie pe parcursul următoarelor zile. Până în acest punct alte 1,7 milioane de români au primit cardul de energie.

Citește și: Vouchere energie 2023. Banii românilor au dispărut de pe card în câteva zile, s-au plătit peste 100.000 de facturi

Totodată, Poșta Română a emis în această perioadă aproximativ 590.087 de înștiințări care atestau neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). Acestea vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie.

Vouchere de energie. Recomandări utile:

Dacă la un loc de consum sunt luate în calcul veniturile unei persoane care nu mai locuiește acolo, se recomandă:

  • reglementarea juridică a situației reale;
  • solicitarea unei anchete sociale la primărie, care să stabilească numărul și persoanele care locuiesc în fapt la locul de consum. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

„Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități. În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului. De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuințe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să știe că pot solicita anchetă socială și li se va clarifica situația. Numărul de call center 0319966 este disponibil și pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depășite cu succes și măsura funcționează așa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi și era un demers necesar, care ne va ajuta și pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregătește în viitor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Începând cu data de 20 debruarie, data de la care se pot utiliza cardurile de energie, s-au efectuat 225.000 plăți, cu o valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăți este de 313 lei.

Cei care beneficiază de un card de energie se pot folosi de acest ajutor pentru plata facturilor prin următoarele modalități:

  • Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • Online, AICI. Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.

Sprijinul este acordat în două tranșe, a câte 700 lei fiecare și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: Vouchere facturi 2023. Veste bună pentru românii amărâţi care nu au primit cardurile de energie