Ultima revizie a generatorului de la Spitalul Colentina a fost făcută în iulie 2016

Conducerea Spitalului Colentina din Capitală, care marţi a rămas fără energie electrică pentru aproximativ o oră, din cauza unei avarii în reţeaua E-Distributie Muntenia, susţine că ultima revizie a generatorului - ce nu a putut fi pus în funcţiune în timpul penei de curent - a fost făcută în iulie 2016, iar acesta a pornit fără probleme atât la ultima avarie, din februarie, cât şi la ultima verificare făcută în martie de către serviciul tehnic al spitalului.

11 apr. 2017, 16:18
Ultima revizie a generatorului de la Spitalul Colentina a fost făcută în iulie 2016

Managerul Spitalului Colentina, dr. Silvi Ifrim, susţine că pentru generatorul de 1.000 kVA din dotarea spitalului există încheiat un contract de mentenanţă cu S.C. Drop Energy SRL din Craiova, care a subcontractat procedura de revizie către S.C. Marro Electric Systems din Bucureşti. Ultima revizie generală a fost făcută în 22.07.2016, iar generatorul a pornit fără probleme atât la ultima avarie din 22.02.2017, cât şi la ultima verificare făcută de către serviciul tehnic al spitalului în data de 17.03.2017, precizează managerul spitalului.

Potrivit acestuia, în dotarea spitalului există şi un al doilea generator, de 400 kVA, care însă nu a fost pus niciodată în funcţiune, din anul 2006 când a fost achiziţionat, din cauza costurilor pentru realizarea unei a doua reţele distincte, costuri considerate prea mari de către conducerea de atunci a spitalului.

„Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a trimis la faţa locului o echipă de specialişti, care va stabili, în cel mai scurt timp, care sunt cauzele care au stat la baza nefuncţionării generatorului şi va propune soluţii pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situaţii”, mai susţine dr. Silvi Ifrim, într-un comunicat de presă transmis marţi seară.

Medicul mai spune că după producerea penei de curent administraţia spitalului a semnalat de urgenţă avaria către ENEL, potrivit protocolului de lucru pentru astfel de situaţii, iar echipele de intervenţie au remediat situaţia în aproximativ 40 de minute.

Conform sursei citate, în condiţiile în care generatorul care ar fi trebuit să constituie soluţia alternativă pentru alimentarea cu energie electrică a spitalului nu a pornit, instalaţiile critice din sălile de operaţie şi de terapie intensivă au funcţionat, pe perioada avariei, cu ajutorul acumulatorilor proprii.

Pana de curent care a afectat Spitalul Colentina a avut loc în jurul orei 11.45. Şeful Secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, Lelia Iliescu, declara pentru News.ro că la acel moment aveau loc două operaţii, iar în Secţia de Terapie Intensivă erau cinci pacienţi intubaţi şi ventilaţi.

Ea spunea că generatorul spitalului nu a pornit, astfel că pentru doi dintre pacienţi s-a recurs la ventilaţie mecanică. „La terapie intensivă erau cinci pacienţi intubaţi şi ventilaţi, aparatele pentru trei dintre ei aveau acumulatori şi atunci nu a fost problemă, dar pentru ceilalţi doi a fost nevoie de ventilaţie mecanică la balon. Din nefericire, nu a pornit generatorul spitalului, am anunţat conducerea, iar noi am alergat între blocul operator şi terapie intensivă”, afirma şeful Secţiei ATI de la Spitalul Colentina.

Reprezentanţii E-Distribuţie Muntenia au precizat pentru News.ro că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în urma unei avarii pe un cablu de medie tensiune din zona bulevardului Ştefan cel Mare din Capitală, alimentarea cu energie electrică fiind restabilită la ora 12.22, inclusiv pentru Spitalul Colentina.

Citeşte şi Pană de curent la Spitalul Colentina, în timp ce aveau loc operaţii. Generatorul nu a pornit, iar pacienţii au fost ventilaţi manual