Ultima rundă a audierilor miniştrilor din Cabinetul Cîţu. Avize pozitive pe bandă rulantă

Ultimii patru candidaţi propuşi pentru a face parte din Cabinetul Cîţu au fost audiaţi, joi, de comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În urma audierilor, Bogdan Aurescu, propus la Externe, Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Virgil Popescu, propus la economie şi Marcel Vela, propus la Interne, au primit avize favorabile.

05 mart. 2020, 04:01
Ultima rundă a audierilor miniştrilor din Cabinetul Cîţu. Avize pozitive pe bandă rulantă

Miniştrii propuşi în Cabinetul Cîţu au fost audiaţi în ultimele trei zile în comisiile parlamentare de specialitate, nouă dintre ei primind aviz pozitiv, ceilalţi şapte fiind avizaţi negativ de deputaţi şi senatori.

Au primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare Nicolae Ciucă (propus la Apărare), Costel Alexe (propus ministru al Mediului), Adrian Oros (propus la Agricultură şi Dezvoltare Rurală), Lucian Bode (propus la Transporturi), Ionuţ Stroe (propus ministru al Tineretului şi Sportului), Bogdan Aurescu (propus la Afaceri Externe), Marcel Boloş (propus la Fonduri Europene), Virgil Popescu (propus ministru al Economiei) şi Marcel Vela (propus la Ministerul Afacerilor Interne).

În schimb, au fost avizaţi negativ în comisii Lucian Heiuş – propus să preia portofoliul Finanţelor Publice în locul lui Florin Cîţu, desemnat prim-ministru, Cătălin Predoiu (Justiţie), Ion Ştefan (Lucrări Publice), Bogdan Gheorghiu (Cultură), Victor Costache (Sănătate), Monica Anisie (Educaţie), Violeta Alexandru (Muncă şi Protecţie Socială).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile întocmesc un aviz comun consultativ, motivat.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor trebuie să se reunească pentru a stabili data şedinţei comune a Legislativului dedicată învestiturii.

Miercuri seară, într-o emisiune televizată, liderul USR, Dan Barna, a afirmat că „votul pe Guvern este prevăzut joi după-amiază”, respectiv pe 12 martie, pentru că s-ar aştepta decizia Curţii Constituţionale privind ordonanţa referitoare la anticipate.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

UPDATE: Marcel Vela a fost avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne din partea Comisiilor reunite pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Au fost 17 voturi ‘pentru’, 5 ‘împotrivă’ şi două abţineri.

UPDATE: Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat pozitiv, joi, renominalizarea în Guvernul Cîţu a lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Membrii Comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, reunite, au acordat 24 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.

UPDATE: Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat pozitiv, joi, renominalizarea în Guvernul Cîţu a lui Ioan Marcel Boloş pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Membrii Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat, reunite, au acordat 12 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri. 
Ultimele audieri ale miniştrilor propuşi în Guvernul Cîţu sunt programate joi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. 

UPDATE: Ministrul propus de PNL la Externe în Guvernul Florin Cîțu, actualul titular interimar Bogdan Aurescu, a primit joi, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, aviz favorabil: 23 pentru, 7 voturi contra, 3 abtineri. Este al șaselea ministru propus care a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare. Au mai primit avize pozitive: Nicolae Ciucă la Apărare, Adrian Oros la Agricultură, Costel Alexe la Mediu, Lucian Bode la Transporturi și Ionuţ Stroe la Sport. 

De la ora 10.00 este programată audierea ministrului propus la Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, actualul ministru interimar. De fiecare dată, Aurescu a fost avizat pozitiv de către comisiile reunite.

De la ora 11.00 este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene. La ultimele audieri, când a fost propus penteu a face parte din Guvernul Orban II, Boloş a fost avizat negativ de către parlamentari.

Ciolacu îl critică dur pe Florin Cîţu: „Dacă ești incompetent, du-te acasă!” 

De la ora 12.00 va fi audiat Virgil Popescu, propus pentru Ministerul Economiei, iar de la ora 13.00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne.

La ultimele audieri, Virgil Popescu a fost avizat pozitiv, în timp ce Vela a primit aviz negativ din partea comisiei.

Majoritatea miniştrilor propuşi pentru Guvernul Cîţu, audiaţi până în prezent, au fost avizaţi negativ. 

Joi este ultima zi a audierior, iar la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie stabilită data pentru votul de învestire a Guvernului Cîţu.

PSD a anunţat că va participa la şedinţă, dar va vota împotriva Cabinetului Cîţu. PNL nu a anunţat oficial care va fi strategia parlamentarilor, dacă vor vota sau nu învestirea propriului guvern.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.