Ultima soluţie la criza climatică este şi cea mai nebună. Tot mai mulţi tineri aleg să se sterilizeze, pentru a salva planeta

Pe măsură ce criza climatică devine din ce în ce mai urgentă, un număr tot mai mare de bărbați tineri, fără copii, iau decizia drastică de a fi sterilizați din motive de mediu.

12 ian. 2022, 13:05
Ultima soluţie la criza climatică este şi cea mai nebună. Tot mai mulţi tineri aleg să se sterilizeze, pentru a salva planeta

Când Lloyd Williamson s-a întins pe pat la sfârșitul lunii noiembrie, în salonul unei clinici generaliste, nu era vorba numai despre operaţia medicală în sine, ci era pentru punctul culminant chirurgical al multor ani de căutare sufletească. Bărbatul de 30 de ani, din Essex, își amintește că și-a dorit o familie încă din copilărie, dar ceva s-a schimbat la vârsta de 20 de ani. „M-am gândit: știi ce? Nu vreau să aduc o viață pe lumea asta, pentru că este destul de rea așa cum este acum și se va înrăutăți”, a declarat el, la două săptămâni după vasectomie.

Williamson a fost în mare măsură motivat să se sterilizeze de criza climatică, scrie The Guardian. Având în vedere legătura dintre creșterea economică alimentată de combustibili fosili și creșterea populației, el consideră că a avea mai puțini copii este un lucru pe care oamenii îl pot face, pentru a ajuta la salvarea planetei. Williamson, care lucrează ca ofițer de suport de date pentru Consiliul Comitatului Essex, spune că știe de alți bărbați tineri, fără copii, care se gândesc să facă același lucru.

Citeşte şi Locul în care îţi poţi face screening pulmonar GRATUIT după COVID. Află în ce măsură ţi-au fost afectaţi plămânii în urma infecţiei

Nick Demediuk, un medic generalist australian și unul dintre cei mai prolifici clinicieni în vasectomie din lume, spune că majoritatea pacienților săi sunt, în medie, bărbați de peste 35 de ani. Însă medicul, care a efectuat peste 40.000 de proceduri din 1981, estimează acum că aproximativ 200 dintre cei 4.000 de pacienți care vin la clinica sa în fiecare an sunt bărbați mai tineri, fără copii. Aproximativ 130 dintre ei spun că o fac pentru salvarea planetei. „Pe vremuri, era pur şi simplu un stil de viață”, spune Demediuk, despre pacienții săi mai tineri, fără copii. „Voiau să călătorească prin lume, să muncească din greu și să nu rămână blocați cu un copil. Asta s-a schimbat în ultimii 3-4 ani, iar grija faţă de mediu a devenit motivul dominant”.

Nu ar trebui să fie surprinzător că o generație cu o conștientizare sporită a urgenței climatice își pune mari întrebări despre structurile tradiționale ale familiei, mai scrie Guardian. În 2019, congresmanul american Alexandria Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani, abia și-a reținut lacrimile în timp ce ținea un discurs despre urgența climatică. „Îți vorbesc ca ființă umană, ca femeie ale cărei vise de mamă au acum un gust dulce-amărui, din cauza a ceea ce știu despre viitorul copiilor noștri”, a spus ea la un summit al primarilor, la Copenhaga. „Acțiunile noastre sunt responsabile pentru viitorul lor”.

Un studiu din 2017 relevă că cea mai eficientă acțiune pe care o poate lua un individ în ceea ce privește salvarea planetei este să aibă un copil mai puțin. De asemenea, Prințul Harry a dat criza climatică drept exemplu când a dezvăluit într- un interviu pentru Vogue, în 2019, că nu va avea mai mult de doi copii.

Matthew Schneider-Mayerson, profesor asociat de studii de mediu la Yale-NUS College din Singapore, este autorul unei cărți despre alegerea „eco-reproductivă”. Anul trecut, el a efectuat un sondaj detaliat pe 600 de persoane, cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani, care erau îngrijorate de criza climatică. Dintre acestea, 96% erau îngrijorate că copiii lor se vor lupta să prospere sau chiar să supraviețuiască în cele mai defavorabile scenarii climatice.

Operația de vasectomie este minim invazivă, se efectuează sub anestezie generală şi nu implică niciun bisturiu. În schimb, scrotul este perforat sub anestezic local cu o pereche minusculă de pense, creând o gaură suficient de mare pentru ca vasele deferente – cele două vase care transportă spermatozoizii – să fie atrase în exterior. Vasele sunt tăiate, „sigilate” și introduse înapoi. medicul Nick Demediuk spune că orificiul necesită rareori un pansament, cu atât mai puțin o cusătură. Procesul durează 15 minute și este eficient în proporție de peste 99%.

Citeşte şi Criza climatică ameninţă să distrugă sănătatea omenirii. 8 miliarde de oameni ar putea prezenta riscul îmbolnăvirii cu malarie şi febră dengue