Ultimele zile din viaţa lui Osama bin Laden, într-un nou documentar

Jurnalistul Peter Bergen a investigat ultimele zile ale lui Osama bin Laden şi modul în care America şi-a eliminat teroristul nr. 1, într-un documentar special, "Osama bin Laden: Finalul".

RomaniaTV.net
17 apr. 2012, 18:23

Într-una dintre cele mai delicate misiuni top secrete, teroristul nr. 1 al Americii, Osama bin Laden,  este eliminat. Sărbătorirea evenimentului este aproape imediat temperată de întrebări spinoase. Cum au reușit Statele Unite să-l captureze pe liderul terorist care le-a scăpat timp de aproape zece ani? De ce a putut acesta să se ascundă ”la vedere”, la doar zeci de metri depărtare de cea mai prestigioasă academie militară din Pakistan? Cum se derula viața lui de zi cu zi? Avea posibilitatea să coordoneze atacuri din ascunzătoarea sa? Și de ce omul care a jurat să reziste până la ultima suflare și-a dat viața fără prea multă împotrivire?

Documentarul special „Osama bin Laden: Finalul”, difuzat în premieră de National Geographic Channel pe 2 mai, de la ora 21:00, dezvăluie detaliile interne ale operațiunii si modul în care au reușit Statele Unite să adune informațiile necesare pentru a executa atacul surpriză. Filmul beneficiază de contribuția unor foști agenți CIA și SEAL, a unor oficiali guvernamentali de rang înalt, printre  care și generalul în retragere și directorul CIA David Petraeus. Apreciatul jurnalist Peter Bergen s-a deplasat în Pakistan pentru a găsi răspunsuri la fața locului. El a fost primul căruia Bin Laden i-a dezvăluit intenția sa de a declanșa un război terorist împotriva Occidentului și face parte dintre puținii oameni care l-au întâlnit.

Bergen, cel care a realizat primul interviu al lui Bin Laden pentru o televiziune occidentală, călătorește la Abbottabad, Pakistan, locul unde a fost găsită reședința fortificată a lui Bin Laden. Acolo Bergen află informații de la oficialii serviciilor de securitate pakistaneze, de la vecini, de la martorii oculari ai atacului și de la arhitectul care a proiectat reședința.

Pentru prima oară, generalul în retragere David Petraeus, acum director al CIA, dezvăluie faptul că operațiunea a fost atât de delicată încât el a fost singura persoană din sediul NATO din Afganistan care cunoștea ținta. În calitate de comandant în cadrul forțelor armate ale Statelor Unite din Afganistan la momentul raidului, ”eram singurul care fusese informat, deoarece o parte din forțele aflate sub comanda mea puteau fi angajate într-o serie de operațiuni de contingență.” Petraeus a urmărit agenții SEAL din centrul său de operațiuni speciale din sediul NATO din Kabul. ”Am cerut tuturor, cu excepția unei persoane, să plece și apoi am monitorizat totul cu ajutorul sistemelor de comandă și control disponibile în centrul nostru.”

Misiunea SEAL, cu numele de cod ”Sulița lui Neptun”, s-a încheiat cu eliminarea țintei: Osama bin Laden. ”Poate oamenii își vor închipui că au fost îmbrățișări și felicitări pentru rezultatul obținut, dar acesta n-a fost un meci de fotbal.”, spune Petraeus. ”Suntem o organizație militară profesionistă care a efectuat o operațiune extraordinară.”

Pe lângă generalul Petraeus, filmul prezintă detalii noi oferite de cei din cercul apropiat al acestuia, despre cum a fost atacul organizat de la cele mai înalte niveluri ale guvernului american. Află mărturisirile celor din administrație referitoare la momentele de maximă tensiune ale raidului – printre care acela în care unul dintre elicopterele Blackhawk s-a prăbușit, producând temeri de moment cum că misiunea ar putea fi abandonată – până în momentul în care guvernul pakistanez a pregătit avioane pentru a răspunde evenimentelor necunoscute.

În cadrul programului, vor mai fi intervievați fostul director al CIA și actual director al Agenției Naționale de Securitate, Michael Hayden, fostul șef al Centrului Național de Contraterorism, Michael Leiter, Consilierul pe probleme de securitate internă și contraterorism, John Brennan, purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul-maior Athar Abbas, căpitanul de corvetă în rezervă din cadrul forțelor SEAL, Eric Greitens, fostul analist CIA Philip Mudd, corespondentul Associated Press pe probleme de spionaj și contraterorism, Kimberly Dozier, și reporterul Associated Press, Adam Goldman.

„Osama bin Laden: Finalul” este produs de Story House Productions pentru National Geographic Channel. Carsten Oblaender este producătorul executiv pentru Story House Productions. David Lyle este șeful diviziei globale de documentare pentru National Geographic Channels International.