Ultimii bani de la UE pentru construcţia de autostrăzi în România. Ce va urma după 2030 | EXCLUSIV

Ultimele șanse ale României, de a construi drumuri de mare viteză din bani europeni, ar putea fi până în 2030. Din acest motiv, instituțiile statului și companiile de construcții trebuie să se mobilizeze exemplar, într-un timp record, așa cum nu au mai făcut-o până acum. 
Andi Miron
27 mai 2023, 11:13
Ultimii bani de la UE pentru construcţia de autostrăzi în România. Ce va urma după 2030 | EXCLUSIV

UE a început să reducă din fondurile direcționate către investițiile în transporturi. Marile state ale blocului comunitar oricum nu mai au nevoie să construiască autostrăzi. Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a explicat cum se poziționează România, în acest moment.

„Fondurile alocate prin PNRR sunt încă o etapă în dezvoltarea infrastructurii statelor care au intrat în UE, după schimbarea regimului comunist. Putem spune că sunt în penultima etapă, iar ultima etapă va fi Programul Transport, care se va încheia efectiv în 2030.

După 2030 rămâne de văzut ce va decide UE să finanțeze în materie de infrastructură. Iar estimarea este că fondurile se vor axa preponderent pe întreținere și mai puțin pe investiții.

În ceea ce privește investițiile, UE deja nu mai alocă bani prin noile programe pentru transportul aerian. Deocamdată mai sunt alocate fonduri pentru investiții în sectorul rutier, feroviar și naval. Dar Master Planul de Transport al României este calibrat până în 2030, ceea ce duce la concluzia că până la acel moment trebuie să avem finalizat tot sistemul de transport necesar Uniunii Europene”, a declarat oficialul CNAIR, pentru RomâniaTV.net.

CNAIR: „După 2030 este de așteptat ca UE să considere că fostele state comuniste au primit suficient ajutor pentru a se maturiza economic”

Fondurile pentru investițiile în infrastructura rutieră nu provin dintr-un sac fără fund, susține purtătorul de cuvânt. Astfel, guvernele de la Palatul Victoria trebuie să încheie proiectele potrivit angajamentelor, pentru ca România să poată trece în următoarea etapă a dezvoltării.

„Nu trebuie să uităm că banii pentru investiții alocați din fonduri europene au ca principal scop recuperarea decalajelor în raport cu economia UE și că după ce sunt finalizate aceste investiții, ele trebuie să aducă în special plusvaloare economiei Uniunii, în ansamblu. După 2030 este de așteptat ca UE să considere că fostele state comuniste au primit suficient ajutor pentru a se maturiza economic și din acel moment au datoria să contribuie la rândul lor net la bunul mers al economiei Uniunii.

Putem să comparăm acest parcurs cu viața unei persoane. În primii ani de viață, părinții îi oferă copilului tot ce are nevoie, fără să îi ceară mai nimic în schimb. La adolescență, părinții continuă să-și ajute copiii, dar pune niște condiții și se așteaptă ca și copilul să contribuie la bunul mers al familiei, după posibilități. Însă, când persoana ajunge la maturitate, nu mai trebuie să aștepte ajutor din partea părinților, ci să ofere ea ajutor acestora, fără să mai ceară ceva în schimb”, a mai comentat Șerbănescu, pentru RomâniaTV.net.

România, după Ungaria și Bulgaria din punctul de vedere al dezvoltării rețelei de autostrăzi

În 2023, România consemnează o rețea de drumuri de mare viteză de doar 981 de kilometri, în timp ce Ungaria are 1.832 de kilometri, pe o suprafață de 2,5 ori mai mică, iar Bulgaria 846 de kilometri, pe o suprafață de două ori mai mică, ceea ce înseamnă o infrastructură rutieră de două ori mai dezvoltată decât cea a României, vorbind strict despre autostrăzi.

Între timp, Ministerul Transporturilor, CNAIR, o mare parte a mediului politic și a societății își pun mari speranțe în antreprenorul local Dorinel Umbrărescu, că va fi „iepurele” care va finaliza proiectele la termen, la un înalt standard calitativ, așa cum a obișnuit și astfel, va reprezenta un bun exemplu și pentru restul antreprenorilor, în general străini.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Se schimbă asigurarea RCA în România, se transformă într-un abonament. Anunțul ASF pentru toți șoferii români
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cei mai gustoși mici au secrete. Ce face diferența
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici