ULTIMUL DISCURS al lui Nicolae Ceauşescu. Nu a fost făcut niciodată public INTEGRAL

În urmă cu 26 de ani, Revoluţia română era înnăbuşită în sânge, la Timişoara. Dictatorul Nicolae Ceauşescu s-a întors de urgenţă dintr-o vizită în Iran şi a citit un discurs prin care voia să calmeze spiritele. Nu a fost însă difuzat niciodată în întregime.

22 dec. 2015, 08:09
ULTIMUL DISCURS al lui Nicolae Ceauşescu. Nu a fost făcut niciodată public INTEGRAL

Discursul lui Nicolae Ceausescu a fost difuzat pe 20 decembrie 1989 la televiziunea nationala, dar transmisia s-a intrerupt fix la mijlocul sau. Revolutia de la Timisoara a fost declansata, cel putin aparent, de sanctionarea pastorului reformat Laslo Tokes Ceausescu a spus atunci ca sub pretextul impiedicarii mutarii lui Tokes, „citeva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestari si incidente, trecind la atacarea unor institutii de stat, distrugind si jefuind o serie de cladiri, de magazine, de cladiri publice, iar in ziua de 17 decembrie si-au intensificat activitatea impotriva institutiilor de stat si de partid, inclusiv a unor unitati militare”.

Ceausescu a mai afirmat ca scopul primelor grupuri de manifestanti a fost „de a provoca dezordine si distrugerea institutiilor si bunurilor generale ale orasului si de a da semnalul unor asemenea actiuni si in alte centre”. Apoi, fostul sef al statului a mai spus ca „in seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unitatile militare au raspuns prin focuri de avertisment impotriva celor care au continuat sa actioneze impotriva unitatilor militare si institutiilor de stat si politice”, desi sunt numeroase marturii ca s-a tras fara somatie, la intamplare, asupra manifestantilor, potrivit cancan.ro.

Liderul comunist a declarat ca scopul intregii actiuni de la Timisoara a fost acela „de a provoca dezordine in vederea destabilizarii situatiei politice, economice, de a crea conditiile dezmembrarii teritoriale a Romaniei, distrugerii independentei si suveranitatii patriei noastre socialiste”.

Ceausescu a declarat apoi ca toate argumentele indica faptul ca a existat o campanie impotriva Romaniei, care face parte „dintr-un plan mai general impotriva independentei si suveranitatii popoarelor — a acelor popoare care nu vor dominatia straina si sint gata sa-si apere cu orice pret, inclusiv cu arma in mina, independenta, dreptul la o viata libera”.

Citeşte şi Cum arată FIUL şi NORA lui CEAUŞESCU după 26 de ani de la Revoluţie

Populatia din Timisoara cunoaste si a vazut toate aceste distrugeri de tip fascist care au avut loc. Cu toate insistentele depuse timp de doua zile, de organele politice, de partid, de consiliul popular, de conducerile intreprinderilor si de organele de ordine, aceste grupuri au continuat si si-au intensificat activitatea de distrugere, de atacare a institutiilor, a magazinelor, inclusiv a unor unitati militare. In aceste imprejurari grave, in seara zilei de 17 decembrie, fiind atacate, unitatile militare au raspuns prin focuri de avertisment impotriva celor care au continuat sa actioneze impotriva unitatilor militare si institutiilor de stat si politice. Deoarece actiunile grupurilor antinationale, teroriste au continuat, conform Constitutiei si in conformitate cu legile tarii, unitatile militare au fost obligate sa se apere, sa apere ordinea si bunurile intregului oras. De fapt sa apere ordinea in intreaga tara. Organele de ordine, procuratura au efectuat si continua sa efectueze cercetarile corespunzatoare pentru a stabili cauzele si vinovatii acestor acte cu caracter net fascist, provocator, de distrugere. Din datele de care se dispune pina in prezent, se poate declara cu deplina certitudine ca aceste actiuni cu caracter terorist au fost organizate si declansate in strinsa legatura cu cercuri reactionare, imperialiste, iredentiste, soviniste si cu serviciile de spionaj din diferite tari straine. Scopul acestor actiuni antinationale provocatoare a fost acela de a provoca dezordine in vederea destabilizarii situatiei politice, economice, de a crea conditiile dezmembrarii teritoriale a Romaniei, distrugerii independentei si suveranitatii patriei noastre socialiste„, spunea Nicolae Ceausescu.

Populatia care il privea pe liderul suprem al tarii la TV nu a mai prins insa continuarea, pentru ca transmisiunea s-a intrerupt. Aceasta este finalul discursului citit de Nicolae Ceausescu „in orb”, fara ca mesajul sau sa fie difuzat pe calea undelor.

„Vreau sa declar deschis ca nu as raspunde increderii acordate de popor daca nu as face totul pentru a apara integritatea, independenta, suveranitatea Romaniei, dreptul deplin al poporului nostru de a-si hotari dezvoltarea in mod independent, fara nici un amestec din afara. Campania declansata de diferite cercuri si guverne impotriva Romaniei demonstreaza cu putere ca aceste actiuni au fost din timp si bine pregatite. Se pune pe drept cuvint intrebarea: de ce acele cercuri imperialiste si guverne, care fac tot felul de declaratii impotriva Romaniei, nu au spus niciodata nimic in legatura cu evenimentele foarte grave din diferite tari, din ultimul timp? Reiese cu toata claritatea ca aceasta campanie impotriva Romaniei face parte dintr-un plan mai general impotriva independentei si suveranitatii popoarelor — a acelor popoare care nu vor dominatia straina si sint gata sa-si apere cu orice pret, inclusiv cu arma in mina, independenta, dreptul la o viata libera. Cu totii ne reamintim de pozitia ferma a intregului nostru popor in 1968, impotriva invaziei Cehoslovaciei si pentru apararea independentei Romaniei. Acum se poate afirma ca este o situatie asemanatoare, sau chiar mai grava. De aceea, se impune sa actionam cu intreaga raspundere pentru a respinge orice atacuri impotriva Romaniei, a constructiei socialiste din patria noastra! Regretam foarte mult ca s-a ajuns la o asemenea situatie, dar aceasta nu se datoreste organelor de ordine si unitatilor militare, care timp de doua zile au dat dovada de maxima rabdare si ingaduinta fata de actiunile elementelor teroriste, fasciste din Timisoara, ci acelora care s-au pus in slujba agenturilor straine si care au actionat in mod premeditat si bine pregatit pentru declansarea acestor grave incidente de la Timisoara.

Ma adresez tuturor organelor si organizatiilor de partid, comunistilor, organizatiilor U.T.C., sindicatelor si tuturor sindicalistilor, Organizatiei Democratiei si Unitatii Socialiste, tuturor organelor si organizatiilor obstesti pentru a actiona, in deplina unitate, in aceste imprejurari grele, pentru a asigura respingerea oricaror actiuni impotriva patriei noastre socialiste, pentru a asigura dezvoltarea muncii pasnice, de realizare a hotaririlor Congresului al XIV-lea al partidului! Ma adresez tuturor cetatenilor patriei noastre, fara deosebire de nationalitate, cu chemarea de a da dovada de o intelegere deplina a situatiei grave care s-a creat prin actiunile teroriste de la Timisoara si de a actiona, in deplina unitate si solidaritate, pentru apararea socialismului, de a face totul pentru a nu se mai permite sa se repete asemenea stari de lucruri! Societatea noastra asigura conditii de participare deplina a tuturor cetatenilor tarii, a tuturor categoriilor sociale la intreaga viata politica, !a conducerea intregii societati. Sint create cele mai largi posibilitati ca, in cadrul democratiei noastre muncitoresti-revolutionare, sa dezbatem si sa solutionam, in deplina unitate, toate problemele privind viata, munca, bunastarea intregii natiuni, dar si independenta, suveranitatea si integritatea patriei. Este necesar sa respingem cu hotarire orice actiuni indreptate impotriva patriei, a poporului nostru, constructor pasnic al socialismului, a independentei, a constructiei noii orinduiri socialiste in Romania. Sa actionam cu intreaga raspundere fata de prezentul si viitorul socialist al patriei noastre, pentru a asigura munca si linistea intregului nostru popor. Este opera serviciilor de spionaj. Este de datoria tuturor cetatenilor Republicii Socialiste Romania sa actioneze cu toate fortele impotriva tuturor celor care, in slujba diferitelor interese straine, a serviciilor de spionaj, a cercurilor imperialiste reactionare, isi vind tara pentru un pumn de dolari sau de alte valute. Trebuie sa dam o riposta hotarita impotriva celor care vor sa dezmembreze Romania, sa lichideze integritatea si independenta patriei noastre.

Citeşte şi Vezi care este satul din Transilvania de unde a pornit revoluţia din 1989

Este necesar sa sprijinim – in orice imprejurari — armata noastra, aparatoare de nadejde a independentei, suveranitatii si integritatii tarii, a constructiei socialiste, a vietii pasnice a intregii noastre natiuni. Sa actionam in asa fel pentru a nu fi necesara interventia armatei. Dar, in acelasi timp, sa nu se admita, in nici o imprejurare, ca armata sa fie atacata, sa nu admitem ca ea sa fie oprita sa actioneze impotriva celor ce creeaza dezordine, a celor ce impiedica activitatea si munca pasnica a poporului. Adevarata libertate, adevaratul umanism inseamna a asigura dezvoltarea socialista a patriei, bunastarea intregii natiuni, a asigura independenta, integritatea tarii si a-i demasca pe toti aceia care actioneaza – indiferent sub ce forme – impotriva intereselor patriei, a independentei, a socialismului in Romania. Intelegind bine gravitatea evenimentelor petrecute la Timisoara, aceste actiuni dirijate si organizate impotriva patriei noastre, doresc sa asigur intregul nostru popor, intreaga noastra natiune, ca atit organele de stat, cit si organele de partid, vor face totul si vor actiona cu intreaga raspundere pentru a solutiona problemele in deplina colaborare cu toti oamenii muncii, cu toti cetatenii patriei noastre, pentru a face totul ca programele marete de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate sa fie realizate in cele mai bune conditii.

Doresc sa declar, in aceasta seara, in fata intregii noastre natiuni ca, in ce ma priveste, ca fiu devotat al poporului, in munca si raspunderile incredintate de partid si popor, voi actiona in orice imprejurari in interesul poporului, pentru bunastarea si fericirea sa, in interesul constructiei socialiste, al independentei si suveranitatii tarii! Nu am si nu voi avea niciodata nimic mai presus decit poporul, patria, integritatea Romaniei si socialismul. Cel mai bun raspuns pe care il putem da cercurilor reactionare, acelora care doresc sa distruga independenta si sa opreasca constructia socialista in Romania este unitatea noastra, a tuturor, a intregii natiuni, indeplinirea in cele mai bune conditii a programelor de dezvoltare social-economica, de inaintare ferma a patriei noastre, libera si independenta, pe calea socialismului, actionind cu toata hotarirea pentru pace si colaborare, pe principiile deplinei egalitati in drepturi cu toate natiunile lumii. Ma adresez tuturor cetatenilor patriei noastre cu chemarea de a da dovada de inalt spirit patriotic si revolutionar, de a intelege ca cele intimplate la Timisoara constituie actiuni organizate din timp de cercurile reactionare, de agenturile de spionaj straine, care au initiat toate acestea impotriva patriei noastre. Sa actionam cu toata raspunderea in asa fel ca nicaieri in tara noastra sa nu se mai poata organiza si sa nu se mai produca asemenea situatii. Este necesar, dragi tovarasi si prieteni, cetateni ai Republicii Socialiste Romania, sa dam dovada de marea raspundere si intelepciune a poporului nostru, care in cele mai grele timpuri a dat mari jertfe. Multi din cei mai inaintati fii ai natiunii noastre si-au dat viata pentru independenta, pentru bunastarea, pentru integritatea tarii si constructia socialismului in Romania. Nu trebuie sa existe nimic care sa impiedice actiunea noastra hotarita pentru a servi poporul, socialismul, viitorul luminos al patriei noastre, al natiunii noastre. Va adresez, dragi tovarasi si prieteni, dragi compatrioti, chemarea de a intari colaborarea si unitatea, de a face totul pentru libertatea, pentru constructia socialismului, pentru bunastarea poporului, pentru integritatea si independenta Romaniei„.

Citeşte şi Deshumarea cuplului Ceauşescu: Fotografii de arhivă