Vezi care este satul din Transilvania de unde a pornit revoluţia din 1989

Locul din care s-a aprins flacăra Revoluţiei din 1989 este un sat liniştit din Transilvania. Acesta se numeşte Mineu şi se află în Sălaj. Aici a fost mutat disciplinar pastorul reformat Laszlo Tokes.Astfel că, mulțimea de credincioși formată în jurul său, care se împotrivea mutării lui de la Timișoara la Mineu, este considerată nucleul de la care a pornit, în decembrie 1989, Revoluția.

18 dec. 2015, 11:57
Vezi care este satul din Transilvania de unde a pornit revoluţia din 1989

Potrivit historia.ro, motivul mutării lui Laszlo Tokes de la Timişoara în Sălaj era unul cât se poate de banal: împotrivirea controlului financiar – împotrivire care i-a adus mutarea disciplinară la o altă parohie. Ordinul de intervenţie, pentru evacuarea reverendului, a fost dat de judecătoria Timişoara în urma cererii făcute de Episcopia Reformată Oradea, reprezentată prin episcopul Laszlo Papp, la data de 16 septembrie 1989.

Tokes a refuzat, însă, mutarea și a cerut sprijinul enoriașilor săi, pentru a pune, astfel, presiune pe superiorii săi. În cartea “Asediul Timişoarei”, Tokes scrie că în 3 decembrie 1989 a cerut de la amvon enoriaşilor să semneze pentru renunţarea la evacuarea sa, strângându-se 700 de semnături. Pentru că petiția respectivă nu a schimbat decizia de mutare a pastorului în Sălaj, câteva zeci de credincioși se adună, în 15 decembrie, în fața casei din Timișoara în care acesta locuia, evenimentele luând amploare în 16 decembrie, când credincioșilor fideli lui Tokes li se alătură și alți timișoreni nemulțumiți de restricțiile regimului comunist.

După câteva ore, Laszlo Tokes a fost arestat și evacuat din Timișoara la Mineu, unde episcopia reformată în numise preot. Într-un interviu acordat în 2001 lui Marius Mioc, Tokes povestește că securitatea i-a pus la dispoziţie şi un camion, cu care și-a transportat mobila. “În fiecare graniţă de judeţ am fost predaţi unei alte escorte”, povestea el.

”Se zvonea ba că Tokes fusese bătut de securiști și este internat în spital, ba că este închis în beciurile Securității. Pentru că, din cauza acestor zvonuri, oamenii erau agitați și puteau să reacționeze urât, am decis să mă duc la Mineu, să văd ce se întâmplă”,povesteşte istoricul Cornel Grad, potrivit voceatransilvaniei.ro. 

Acesta spune că s-a dus la Mineu, însoțit de un prieten de etnie maghiară, cu o mașină a unui tânăr dintr-o localitate vecină cu Mineul, Bulgari, care venise la Zalău să vândă porci.

”Când am ajuns la Mineu, acolo era deja potop de lume. Pentru că purtam o haină neagră și o bască gen Che Guevara, au crezut că sunt terorist și m-au cam smotocit. Am avut, însă, un noroc fantastic că era acolo diacul din Bulgari, care mă cunoștea și le-a spus cine sunt și că nu sunt terorist”, povestește el.

Istoricul a intrat în casa în care se afla Laszlo Tokes și spune că, în discuția pe care a avut-o cu acesta, i-a cerut pastorului să-l însoțească la Zalău, pentru a arăta mulțimii strânse în centrul orașului că nu a pățit nimic.

”Soția lui – gravidă – se rezema de soba de teracotă. Tokes era galben – vinețiu. I-am spus că am vorbit la București și că fusese inclus în Consiliul Național al Frontului Salvării Naționale. Tokes mi-a spus, însă, că trebuie să fie o eroare, deoarece el nu face politică. Tremura tot”, își amintește Grad.

Lazslo Tokes s-a întors la Timișoara în 15 ianuarie 1990.

Citeşte şi