Ultimul omagiu: Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Hugo Chavez a fost depus la Academia Militară

Sicriul cu trupul neînsufleţit al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez a fost depus şi deschis, miercuri, la Academia Militară din Caracas, unde a fost realizată o capelă până la funeraliile sale prevăzute pentru vineri.

07 mart. 2013, 06:41
Ultimul omagiu: Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Hugo Chavez a fost depus la Academia Militară

Sicriul va rămâne deschis în Salonul de Onoare al Academiei Militare din Caracas, unde fostului preşedinte venezuelan i se vor aduce ultimele omagii.

Numeroase personalităţi, între care preşedintele interimar Nicolas Maduro, precum şi preşedinţii Argentinei, Uruguayului şi Boliviei sunt prezenţi în capitala Venezuelei cu ocazia acestui trist eveniment.

Escortat de rudele lui Chavez, de membri ai Guvernului şi de sute de mii de simpatizanţi, sicriul a intrat miercuri după-amiază pe uşile Academiei Militare, după un parcurs de şapte ore pe străzile capitalei.

În aplauzele mulţimii care striga „Viva Chavez”, soldaţii au scos din cortegiul funerar sicriul, purtat pe umeri de mai mulţi colaboratori, după care au intrat, în onoruri militare, în clădire.

Capela funerară a fost amplasată în Academia Militară unde s-a născut vocaţia politică a lui Hugo Chavez, fost ofiţer, liderul stângii latino-americane, aflat la conducerea Venezuelei de 14 ani.

„Ceea ce se simte pe străzile din Caracas este greu de interpretat, greu de descris. Este o energie care transcede orice sentiment. Este imposibil de descris ceea ce simte poporul venezuelan pentru liderul său Hugo Chavez”, transmiteau posturile de televiziune venezuelane, difuzând imagini în care se putea vedea cum oamenii deplâng moartea liderului lor. 

Mulţimea a însoţit cortegiul funerar până la Academia Militară. Alături de familia lui Chavez s-au aflat vicepreşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, dar şi preşedinţii Argentinei, Cristina Fernandez, Boliviei Evo Morales şi Uruguayului,Rafael Mujica.

El este aici, dar comandantul meu este nemuritor„, a afirmat pentru AFP Saul Mantano, un vânzător în vârstă de 49 de ani, purtând o şapcă decorată cu imaginea preşedintelui defunct şi cu un drapel venezuelian, unul dintre primii care au putut vedea sicriul, expus în salonul de onoare Simon Bolivar din Academie.

Nu vreau să-l văd mort, însă aceasta este realitatea„, a adăugat el, vizibil afectat.

Unii funcţionari şi membri ai partidului socialist l-au putut saluta pe conducătorul lor începând de miercuri seara, înainte ca această capelă să fie deschisă publicului, la ora locală 21.30 (03.00 ora României), şi să rămână aşa 24 de ore din 24, până la funerariile naţionale de vineri.

Consider că are un chip frumos. Ni-l amintim cum era, cum trăia„, a mărturisit Yelitze Santaella, guvernatorul statului Monagas (sud-est).

Televiziunea publică, a transmis, în direct, prezentând imagini cu sicriul pe jumătate deschis, o parte fiind acoperită cu steagul Venezuelei, însă fără a filma direct faţa preşedintelul, decedat la 58 de ani din cauza cancerului, după ce a condus ţara timp de 14 ani.

Venezuelanii vor putea merge la capelă pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului lor charismatic, decedat la vârsta de 58 de ani din cauza cancerului, înaintea funeraliilor de vineri. Sunt aşteptaţi lideri din toată lumea la aceste evenimente.

Venezuela îşi va lua rămas bun de la „Părintele” său, cum s-a autointitulat Hugo Chavez, vineri. Locul unde va fi înhumat „liderul revoluţiei bolivariene” nu a fost încă făcut public. Până atunci, întreaga naţiune va putea să-şi ia adio de la Hugo Chavez, capela unde este depus trupul preşedintelui fiind deschisă zi şi noapte.