Ultimul sondaj înainte de alegeri: 63% dintre români cred că Ponta va fi desemnat din nou premier

Aproape două treimi dintre români îl văd pe actualul premier la Palatul Victoria şi după testul electoral din această săptămână. Conform unui sondaj CSCI, 30% dintre votanţi sunt de părere că Traian Băsescu nu îl va mai numi în fruntea Guvernului pe Victor Ponta. În cazul în care şeful statului ar refuza să-i acorde încă un mandat lui Ponta, USL ar trebui să recurgă la o nouă suspendare a preşedintelui, consideră 60% dintre respondenţi.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 19:13
Ultimul sondaj înainte de alegeri: 63% dintre români cred că Ponta va fi desemnat din nou premier

63% dintre români cred că Victor Ponta va fi numit pentru un nou mandat de premier în urma alegerilor de duminică, în timp ce 30% nu îi acordă actualului prim-ministru vreo şansă de a-şi continua mandatul. Datele reies dintr-un sondaj CSCI, realizat în perioada 29 noiembrie – 4 decembrie 2012 pe un eşantion de 1.542 de persoane.

60% dintre respondenţi consideră în schimb că Traian Băsescu ar trebui suspendat în cazul în care va refuza să-l numească premier pe Victor Ponta. O treime dintre participanţii la sondaj spun în schimb că USL nu ar trebui să recurgă la o nouă suspendare.

Cercetarea CSCI a fost realizată în contextul în care în iultimele două săptămâni preşedintele Băsescu şi liderii USL au avut mai multe contre în privinţa numirii premierului rezultat în urma alegerilor de duminică. În timp ce şeful statului a anunţat că ia în calcul atât coabitarea cu USL, cât şi o luptă politică ce ar urma să fie dusă, premierul a transmis că Băsescu se află în campanie electorală. Conform lui Ponta, nici un alt personaj politic din USL nu ar accepta să fie desemnat în funcţia de prim-ministru în cazul în care USL va obţine majoritatea mandatelor. 

Acelaşi sondaj indică şi un posibil rezultat al scrutinului din 9 decembrie. 60% dintre cei care vor vota la alegerile de duminică ar opta pentru USL, în timp ce 19,2% ar pune ştampila pe ARD. PPDD ar obţine 12% din voturi, în timp ce UDMR ar atinge pragul electoral de 5%.

Un rezultat care ar plasa USL în jurul a 60% presupune şi creşterea numărului de parlamentari. Potrivit unei simulări realizată de IPP, USL ar obţine un număr de 326 de mandate în cazul unui scor de 58%, iar numărul total de mandate ar ajunge la 503, cu 51 de parlamentari mai mult decât în prezent.

Credeţi că după 9 decembrie Traian Băsescu îl va numi premier pe Victor Ponta ?
DA 63%
NU 30%
ns/nr 7%

Ar trebui USL să-l suspende pe Traian Băsescu dacă nu îl va numi premier pe Victor Ponta?
DA 60%
NU 31%
ns/nr 9%

Ce fel de premier ar trebui să numească Traian Băsescu?
Victor Ponta 56%
un tehnocrat 41%
ns/nr 3%

Românii aleg duminică deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament în următorii patru ani. Duminică seara, după închiderea urnelor, pe RTV.NET şi la România TV aflaţi cine sunt câştigătorii şi marii învinşi ai alegerilor parlamentare 2012.