DNA cere pedepse cu executare pentru inculpaţii din dosarul Monicăi Ridzi VIDEO

Un procuror DNA a cerut, joi, pedepse cu executare pentru fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, pentru fapte de abuz în serviciu şi infracţiuni informatice, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosarul acesteia, inclusiv pentru un denunţător.

16 ian. 2014, 10:00
DNA cere pedepse cu executare pentru inculpaţii din dosarul Monicăi Ridzi VIDEO

Dosarul în care Monica Iacob Ridzi şi alte persoane au fost deferite justiţiei pentru abuz în serviciu, fals şi infracţiuni la legea informatică, ajuns la ultimul termen, este judecat de un complet al instanţei supreme format din judecătorii Iulian Dragomir, Rodica Cosma şi Francisca Vasile.

La acest termen, judecătorii ascultă pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării, context în care procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă a cerut, pentru toţi inculpaţii, pedepse cu închisoare cuprinse între limitele speciale prevăzute de lege.

Astfel, procurorul a cerut condamnarea fostului demnitar, dar şi a altor şase persoane, pentru abuz în serviciu.

Totodată, procurorul a cerut condamnarea fostului ministru şi pentru fapte de fals, precum şi pentru fapte prevăzute de legea informatică, precum modificarea sau completarea şi accesarea fără drept a unui sistem informatic.

Pe de altă parte, reprezentantul DNA a cerut judecătorilor să aibă în vedere că inculpatul Paul Diaconu a denunţat faptele unora dintre cei judecaţi în dosar, dar a menţionat că şi în cazul acestuia se impune stabilirea unei pedepse cu executare, din cauza numărului mare de fapte comise alături de ceilalţi inculpaţi.

Despre Ridzi, procurorul a arătat că faptele de abuz, fals şi accesarea fără drept a unor sisteme informatice sunt dovedite de probele acuzării şi că se impune condamnarea acesteia la închisoare cu executare din cauza „contribuţiei esenţiale şi a calităţii acesteia în timpul comiterii faptelor”.

Procurorul a cerut şi obligarea inculpaţilor la plata în solidar a sumei de 2.736.933,28 de lei, precum şi restabilirea situaţiei anterioare, prin anularea a peste 20 de acte falsificate.

În continuare, avocaţii apărării prezintă pledoariile finale pentru clienţii lor, instanţa urmând să rămână în pronunţare la finalul şedinţei.

Pe parcursul a doi ani şi jumătate, instanţa a audiat numeroşi martori, printre care s-a aflat şi solistul trupei Holograf, Dan Bitman, au fost administrate probe, inclusiv o expertiză financiar-contabilă, urmând ca la termenul din 16 ianuarie să aibă loc pledoariile finale şi ultimul cuvânt al inculpaţilor, scrie Agerpres.

Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, a fost trimisă în judecată în mai 2011 de către procurorii DNA pentru săvârşirea mai multor infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni similare: Ioana Elena Vârsta, consilier personal al ministrului Ridzi (aprilie – mai 2009) şi administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane a MTS (martie – septembrie 2009), Marius Mihail Mărcuţă, consilier în cadrul Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 – mai 2009), Florin Cătălin Mircea, consilier I A în cadrul Direcţiei Buget Contabilitate MTS (decembrie 2008 – ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Direcţiei Buget Contabilitate din cadrul MTS decembrie 2008 – ianuarie 2010, Claudia Radu, director general al Direcţiei Generale Programe, Proiecte şi Centre pentru Tineret MTS (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Direcţiei Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne (16 martie 2009 – 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 – ianuarie 2010).

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Petre Iacobescu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la aceeaşi societate, şi Marius Cristian Negrea, asociat şi administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.