Ultimul weekend cu soare. Meteorologii informează că urmează o răcire accentuată a vremii

Este ultimul weekend cu vreme frumoasă, dar nu pentru toată ţara. Meteorologii au emis o informare de răcire accentuată a vremii şi ne avertizează că de luni va ploua în toate regiunile, iar în unele zone chiar va ninge.

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 05:26
Ultimul weekend cu soare. Meteorologii informează că urmează o răcire accentuată a vremii

Potrivit avertizărilor nowcasting emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, sâmbătă, până la ora 20.00, în zona de munte a judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău vor fi intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi local, la rafală, 70 – 80 de kilometri pe oră şi izolat 90 de kilometri pe oră.

Tot până la ora 20.00 va fi vânt puternic, cu viteze de până la 60 de kilometri pe oră şi izolat de peste 75 de kilometri pe oră, şi în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi ,Vaslui, Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Călaraşi.

Meteorologii ne averizează că acesta este ultimul weekend în care ne mai putem bucura de vreme frumoasă. De duminică noapte începe să ningă. Vremea rea va cuprinde mai întâi nordul ţării, apoi treptat se va răci în mai toate regiunile.

Administraţia Naţională de Meteorologie e emis încă de sâmbătă o atenţionare, subliniind că pe parcursul zilei de duminică, 28 octombrie, vremea se va răci accentuat în Banat, Crişana, Maramureş şi nordul Transilvaniei. În noaptea de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni, 29 octombrie, răcirea va cuprinde şi restul teritoriului, vremea devenind rece pentru sfârşitul lunii octombrie în toata ţara. Vântul va avea intensificări temporare, în special la munte. Va ploua în toate regiunile, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 25 l/mp în 24 de ore. În zona montană şi izolat în vestul, centrul şi nordul ţării, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Astfel, conform prognozei, duminică noaptea şi luni va ninge în nordul Moldovei şi al Carpaţilor Orientali, luni – Nordul Moldovei, Carpaţii Orientali, iar marţi aria ninsorilor se va extinde în Maramureş şi Transilvania.

Potrivit ANM, în Banat intervalul 28 – 30 octombrie se va produce o răcire accentuată: mediile maximelor diurne vor scădea de la 18 grade până la aproximativ 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre 1-2 grade.

În Crişana, între 27 şi 30 octombrie, valorile termice, atât cele maxime diurne cât şi minimele nocturne, vor scădea cu circa 12 grade, vremea devenind rece pentru sfârşit de octombrie.

În Transilvania, temperatura va marca o scădere accentuată, astfel încât pe 30 octombrie mediile temperaturilor maxime vor ajunge la aproximativ 6 grade, iar pe 31 octombrie mediile minimelor nocturne vor coborî sub pragul limitei de îngheţ.

În Moldova, de pe 29 octombrie se va produce o răcire accentuată, maximele diurne vor coborî spre aproximativ 7 grade, iar pe 31 octombrie minimele nocturne se vor situa în jurul a 0 grade.

În Muntenia, pe 29 şi 30 octombrie va avea loc un proces de răcire accentuată şi se vor atinge, în medie, temperaturi minime de 3 grade şi maxime de circa 12 grade, ce vor caracteriza o vreme rece pentru data respectivă.