Ultranaţionalistul sârb Vojisalv Seselj, condamat la doi ani de închisoare pentru ultraj

Liderul extremei-drepte din Serbia, Vojisalv Seselj, a fost condamnat joi la doi ani de închisoare de către Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), pentru ultraj, pentru că nu a retras anumite informaţii confidenţiale de pe site-ul său

RomaniaTV.net
28 iun. 2012, 18:43
Ultranaţionalistul sârb Vojisalv Seselj, condamat la doi ani de închisoare pentru ultraj

Liderul Partidului Radical Sârb (SES), Vijislav Seselj, care a pledat nevinovat, a fost condamnat pentru a treia oară de TPI pentru divulgare de informaţii confidenţiale privind martorii protejaţi care au depus mărturie la procesul său pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Aceste informaţii se regăsesc în cărţile pe care acesta le-a scris precum şi în documente confidenţiale pe care le-a depus în cadrul procesului, şi au fost publicate pe site-ul său de Internet. Acestea nu au fost retrase, în pofida somaţiilor Tribunalului.

„Această încălcare flagrantă a dispoziţiilor instanţei constituie o ofensă directă împotriva autorităţii judiciare a Tribunalului”, precizat judecătorul.

La 31 octombrie 2011, Vojislav Seselj, în vârstă de 57 de ani, a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru ultraj, după o primă condamnare la 15 luni, în 2009. Statutul TPI prevede o pedeapsă maximă de şapte ani de închisoare şi/sau o amendă de 100.000 de euro pentru ultraj.

La 7 martie a fost cerută o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru liderul ultranaţionalist sârb, acuzat de crime comise în Bosnia şi Croaţia între 1991 şi 1993 împotriva civililor de altă etnie decât sârbă, în special croaţi şi musulmani.

Seselj, care pledează nevinovat, se apără singur, procesul său fiind deschis în 2006.