Umbrele de soare pentru corali: Ultima şansă pentru salvarea recifelor din oceane

Liderii politici din întreaga lume nu par prea dornici să facă reformele industriale şi culturale necesare pentru a încetini schimbările climatice. Aşa că protecţia planetei stă în mâinile oamenilor de ştiinţă, care vin cu invenţii care mai de care mai interesante, precum umbrelele de soare pentru recifele de corali.

RomaniaTV.net
21 aug. 2012, 15:38
Umbrele de soare pentru corali: Ultima şansă pentru salvarea recifelor din oceane

Umbrelele de soare din pânză, precum cele folosite în agricultură, ar putea proteja coralii de căldura din ce în ce mai mare. Tehnica a fost deja testată şi ar putea fi folosită în curând pentru protecţia zonelor sensibile marine.

„Umbrelele de soare nu reprezintă o strategie care să poată fi folosită peste sutele de kilometri de recife. Însă ar putea influenţa, la nivel local, starea coralilor”, a declarat Ove Hoegh-Guldberg de la Queensland University, Australia.

Cercetătorii mai au şi alte propuneri, printre care şi „tratamentul-şoc” – vor transmite curent electric prin structuri metalice, provocând formarea calcarului. Coralii şi alte specii marine se prind de calcar şi crează un nou habitat. Tehnica este deja folosită în Indonezia.

„Neutralizarea” apelor este o altă tehnică inventată de cercetători. Ei ar adăuga silicaţi şi alte substanţe chimice bazice în apă, pentru a neutraliza aciditatea apelor oceanice. Acidifierea oceanelor, cauzată în principal de dioxidul de carbon absorbit de apă, afectează organismele marine, care nu mai pot să îşi construiască cochilii şi recife cu compuşi din calciu, întrucât aceştia se dizovlă în soluţii acide.

Ingineria genetică este o altă soluţie propusă de savanţi. Coralii ar putea fi „creaţi” astfel încât să reziste la temperaturi mai mari şi la aciditatea mai mare a apei.