Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți! Pensia de urmaș, anulată retroactiv. Familia riscă să dea toți banii înapoi

Un copil rămas fără tată a fost umilit la propriu, după ce pensia de urmaș i-a fost anulată retroactiv. Familia sa riscă să dea toți banii înapoi deoarece notificarea privind suspendarea pensiei a venit la câteva luni de la decizie. Iată cum este posibil așa ceva.

24 ian. 2024, 21:27
Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți! Pensia de urmaș, anulată retroactiv. Familia riscă să dea toți banii înapoi
Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți! Pensia de urmaș, anulată retroactiv.

Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți! Familia copilului s-a trezit peste noapte cu o notificare de la Casa Națională de Pensii în care era informată că pensia de urmaș a copilului cuvenită în urma decesului unuia dintre părinți se suspendă.

Citește și Vești bune pentru pensionari! Casa de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de seniorii României

Umilință de proporții pentru un copil rămas fără unul dintre părinți!

Interesant este faptul că în documentul respectiv semnat și datat în luna ianuarie 2024 se precizează că dreptul la pensie se suspendă de pe data de 1 octombrie 2023.

Pe lângă faptul că le-a luat trei luni celor de la Casa de Pensii să trimită notificarea, motivul suspendării pensiei de urmaș nu a fost trecut negru pe alb, ci a fost specificat doar un articol din Legea 263/2010 și bifat un punct din articolul 114.

”Cum trimiți o astfel de informare? Ce face un om care nu are acces la internet sau nu știe să-l folosească, ce face un om cu mai puțină pregătire? Probabil se resemnează, se sistează plata pensiei și dă și banii înapoi”, a declarat mama copilului pentru Mediaflux.

După ce a reușit să dezlege misterul motivului suspendării pensiei, femeia a aflat că era obligată să depună în fiecare an o adeverință care să ateste faptul că copilul său este în continuare elev. Potrivit legii, aceasta este o condiție esențială pentru a putea beneficia de pensie de urmaș până la finalizarea studiilor.

”Art 114 Stabilirea şi plata pensiilor | Lege 263/2010

În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:

(2) În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs”, conform Lege5.ro.

„Este incredibil să constați că de atâția ani România se digitalizează cu costuri uriașe, dar niciun sistem nu e funcțional. Cum e posibil ca o instituție a statului, care are toate datele personale ale beneficiarului, să nu poată să vadă în sistemul integrat despre care se vorbește dacă posesorul unui CNP este sau nu înscris în sistemul educațional, la fel de public, cu același acces la datele personale?

Până și societățile publice de transport în comun locale folosesc cu succes aceste baze de date și activează abonamentele elevilor imediat cum începe școala. Dacă STB știe că un copil urmează o formă de învățământ, cum se poate ca celebra Casă de Pensii, încremenită-n secolul trecut, să nu știe?”, a mai spus femeia revoltată.

Mai mult, familia copilului se întreabă de ce din octombrie 2023 de când a fost suspendată pensia de urmaș și până în ianuarie 2024, au primit în continuare banii ca și cum nimic nu s-a întâmplat și se gândesc cu groază se vor trezi cu poprire pe cont.

”De ce nu trimiți o înștiințare că trebuie o adeverință, înainte de a suspenda plata pensiei? Dacă ai suspendat-o, de ce nu anunți beneficiarul/tutorele în timp util, nu după trei luni și jumătate? Timp în care pensia a fost virată – Probabil acum urmează o poprire pe cont pentru restituirea sumelor… De ce e nevoie de o adeverință în formă fizică dacă lucrurile funcționează pe planeta asta prin internet și poți rezolva aproape orice din două click-uri? ”, a conchis femeia.

Citește și Marcel Ciolacu, anunţ despre pensii şi salarii de Mica Unire: „Românii nu mai așteaptă de la liderii lor tăieri de panglici și hore”