Un alt martor obligat să facă denunţuri mincinoase detonează DNA. STENOGRAME incendiare

O nouă declarație bombă dezvăluie practicile nelegale și abuzive ale unor procurori din DNA. Declaraţia scoate in evidenţa situaţia dramatică a unui poliţist din Satu Mare care a fost condamnat pe nedrept la patru ani de închisoare. Cel care l-a băgat în puscărie iese si face declaraţii şocante. Bărbatul povesteşte ca a fost obligat de procurorii DNA să mintă pentu a scapa de un dosar si pentru a-l înfunda pe poliţist. 

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 19:01

Referitor la cazul procurorului Mircea Negulescu, zis și Portocală, Traian Băsescu a comentat la momentul respectiv că DNA are „livezi de portocali”. O nouă declarație bombă dezvăluie practicile nelegale și abuzive ale unor procurori din DNA. La Curtea de Apel Oradea, în procesul polițistului sătmărean Adrian Bota, condamnat în toamna anului 2017 de Tribunalul Satu Mare la 4 ani și jumătate cu închisoare, pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani, un martor propus de DNA a întors armele.

Senograme incendiare prezentate de România TV

NICOLAE CSORSZ – Alo? 
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN- Alo!Bună ziua!
NICOLAE CSORSZ: Bună ziua!
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN – Domnule Csorsz, procurorul Ardelean sunt. Domnule Csorsz o să puteți merge luni? Cum vă simțiți? 
NICOLAE CSORSZ: Da, mă duc luni. Eu nu de luni…marți, nu? 
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Sau marți e…? Nu mai știu…Da, că acum, săptămâna asta a fost. Dacă veniți dumneavoastră și mai vin și ceilalți martori, cauza e gata și de-aia, atunci să îi spun colegului să se pregătească pentru concluzii că nu…Se termină dacă vine toată lumea. 
TC 0.29 – Iar cu cheltuiala, că spuneați că cine asta…Există prevedere expresă în Codul de Procedură. Deci dumneavoastră, când veniți, puteți face o cerere să o depuneți la dosar, în care spuneți că doriți contravaloarea, atașați un bon de benzină, citația și puneți..faceți un calcul…câți kilometri sunt de la Oradea la Satu Mare? 150…Și puneți bonul de benzină, în funcție de asta se face decontarea. 
TC 1.02 – NICOLAE CSORSZ: Am înțeles…
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN- Că și eu am fost audiat ca martor..Am fost și eu la București martor, am făcut o cerere, am trimis-o prin poștă și mi s-a decontat. Așa se întâmplă tot timpul. Și la faza de urmărire penală un martor are dreptul la decontare. Aici cu atât mai mult. 
NICOLAE CSORSZ: Am înțeles. Dar se virează în cont și eu conturile le am blocate. Am vorbit cu Costi și a zis că-mi bagă el…
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Aaa…Dar de ce le aveți blocate? 
NICOLAE CSORSZ: Dar de ce…? Cu sechestre…
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Ah, am înțeles 
NICOLAE CSORSZ: De 3 ani…2 ani.. V-am spus atunci că mi s-au blocat toate conturile, nu pot face nimic, înțelegeți? Am vorbit cu Costi, chiar acum jumătate de oră, a zis că știe că am o situație…Eu nu i-am zis nimic…El s-a oferit să suporte cheltuielile
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Da, da, da…
NICOLAE CSORSZ: Deci luni o să fac niște analize, niște investigații, am niște probleme nefrologice și pe la 13-14 termin. Îl sun și a zis că vine și-mi pune și vine cineva care conduce până acolo și mă aduce înapoi. 
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Da, că n-ar fi indicat, vă dați seama, Bota..ăsta mă urmărește și pe mine, dar pe dumneavoastră. 
NICOLAE CSORSZ: Mi-a spus Costi că vă urmărește…
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Ce să facem, asta e. Asta am ajuns în țara asta, să fim urmăriți de hoți. Ce să mai… Bine atunci…
NICOLAE CSORSZ: Nu vin înainte până la dumneavoastră să mai vorbim sau direct acolo?
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: Nu, eventual după, că iar o să audă că ați fost pe aici și o să zică că eu v-am (neinteligibil). Nu cunoașteți? Și-așa o să se ia de dumneavoastră în instanță. Să vă pregătiți, că ăsta-i stilul. Așa face cu toată lumea. Inclusiv pe mine, în ședință, m-a acuzat de tot felul de lucruri, că mi-a făcut plângere penală, că are nu știu ce documente. Ăsta este omul. 
NICOLAE CSORSZ: Am înțeles. 
PROCUROR CRISTIAN ARDELEAN: No, bine..Vă doresc multă sănătate! La revedere!
NICOLAE CSORSZ: Sănătate! La revedere! 

Acesta a dezvăluit cum a fost șantajat și instigat de procurorul de caz, Cristian Ardelean, de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, să formuleze denunțuri și declarații mincinoase și să ticluiască probe incriminatorii. Pentru a-și întări depoziția, martorul Nicolae Csorz a predat instanței și avocatului inculpatului un memoriu de 19 pagini și un CD cuprinzând nouă ore de convorbiri telefonice și corespondențe purtate pe e-mail cu procurorul Ardelean, precum și cu un interlop și un afacerist care au fost angrenați, de asemenea de reprezentantul DNA în prefabricarea de denunțuri și probe. Martorul Csorz devoalează inclusiv că probele prefabricate erau întărite cu teste poligraf aranjate de procurorul de caz cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj.

Potrivit martorului, procurorul Ardelean s-a lăudat cu influența pe care o are asupra unor complete de judecată de la Curtea de Apel Oradea, unde a afirmat că va aranja aplicarea unor pedepse mari pentru inculpați și recuperarea de către denunțători a banilor confiscați de prima instanță în favoarea statului.

Nicolae Csorz a fost un mic întreprinzător, deținând un atelier de reparații auto în Satu Mare. În 2010 a fost trimis în judecată de DNA Oradea pentru un pretins trafic de influență, care nu se baza pe nicio probă directă și pentru care a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare în 2011 la doi ani închisoare cu suspendare condiționată, cu un termen de încercare de 4 ani, pedeapsă care a fost menținută și de Curtea de Apel Oradea și de Înalta Curte de Casație și Justiție. În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra casei deținute de inculpat și soția sa până la concurența sumei de 39500 euro, pretinsul obiect material al infracțiunii de trafic de influență. Csorz a invocat tot timpul că a fost victima unui denunț mincinos și al răzbunării procurorului care a emis rechizitoriul, Marius Iancu de la DNA Oradea, după ce a respins și a dezvăluit oferta unui avocat amic cu acesta de a-i oferi suma de 20.000 de euro pentru a-i rezolva scoaterea de sub urmărire penală.