Un an de la atentatele teroriste din Paris. Sala de concerte Bataclan, inaugurată de Sting: „Nu-i vom uita niciodată” VIDEO

Un concert susţinut de Sting a inaugurat, sâmbătă seară, sala de spectacole Bataclan din Paris pentru prima dată de la momentul la care 90 de persoane au fost ucise de către jihadiştii Statului Islamic, în atacurile coordonate din oraş, petrecute pe 13 noiembrie 2015.

12 nov. 2016, 17:33
Un an de la atentatele teroriste din Paris. Sala de concerte Bataclan, inaugurată de Sting: „Nu-i vom uita niciodată” VIDEO

UPDATE Cântărețul britanic Sting a început concertul de redeschidere a sălii de concerte Bataclan de sâmbătă seară cu un minut de reculegere dedicat celor 90 de victime ale atacului terorist din urmă cu un an, relatează duminică DPA și AFP, citate de Agerpres.

„Nu-i vom uita niciodată”, a spus în franceză rockerul britanic în vârstă de 65 de ani, care și-a începutul concertul cu cântecul ‘Fragile’.

Apoi a continuat cu hituri precum „Englishman in New York”, „Message in a Bottle” și „Every Breath you Take”.

„Am fost puțin surprinsă de unele cântece alese”, a declarat după concert Fatima. Printre altele, Sting a cântat și melodia „Inshallah”, dedicată refugiaților. „Dar a fost foarte adecvat. A găsit un bun echilibru”, a adăugat ea.

După mai multe cântece, Sting a venit pe scenă singur, cu o chitară acustică, și a fost prezentată o fotografie a jurnalistului american James Foley, care a fost decapitat de membri ai grupării jihadiste Stat Islamic.

 

El și-a încheiat concertul cu cântecul „The Empty Chair”, care includea versurile „Keep my place and the empty chair, somehow I’ll be there” (Păstrează-mi locul și scaunul liber, cumva voi fi acolo”.

Sting a primit aplauze furtunoase și ultimele sale cuvinte înainte de a părăsi scena au fost „Vive le Bataclan”.

În publicul de circa 1.500 de persoane s-au aflat supraviețuitori și rude ale celor care au murit în atac.

„Buni preteni de-ai mei nu au supraviețuit”, a spus Gerald Granvilliers înainte de concert. El a adăugat că este încercat de emoție, tristețe și de un sentiment de stranietate.

„Celebrăm viața și aducem un omagiu oamenilor care și-au pierdut viața cu un an în urmă. De asemenea, ne asigurăm că ne afirmăm valorile și convingerile”, a spus al participant la concert.

Măsurile de securitate au fost stricte și participanții au trebuit să treacă prin două filtre de securitate. Unii oameni au aprins lumânări în afara Bataclan, iar alții au adus flori.

Încasările de la concertul de sâmbătă seară vor merge la două organizații de sprijinire a victimelor.

La concertul de redeschidere a Bataclan nu a asistat și Jesse Hugues, solistul Eagles of Death Metal, grupul american care se afla pe scenă la 13 noiembrie 2015. Liderul trupei a fost dat afară de conducerea sălii de concerte, împreună cu un alt membru al grupului, din cauza unor declarații controversate legate de atacuri.

„Există lucruri care nu se iartă”, a spus coordonatorul Bataclan, Jules Frutos, referindu-se la suspiciunile exprimate de Jesse Hughes cu privire la agenții de pază de la Bataclan. Jesse Hughes a spus la puțin timp după atentat că asaltul a fost comis la instigarea angajaților de origine arabă de la Bataclan.

Într-un comunicat către revista americană Billboard, managerul Eagles of Death Metal, Marc Pollack, a negat cu fermitate că cei doi membri ai grupului ar fi fost dați afară din sală sâmbătă. „Jesse nici măcar nu a încercat să intre în sală pentru concertul lui Sting. Informația este falsă”, a precizat el.

Mai multe manifestări vor fi organizate duminică în capitala franceză în locurile în care au fost comise atacurile coordonate din Paris din urmă cu un an, care s-au soldat cu 130 de morți.

–––––––––––––––––––––––

Cântăreţul britanic Sting a cerut un moment de reculegere, sâmbătă seară, înainte de concertul care a redeschis sala Bataclan după ce în urmă cu un an acolo au fost ucişi 90 de oameni de către jihadiştii din gruparea Stat Islamic, potrivit news.ro. Muzicianul britanic a spus audienţei, inclusiv supravieţuitorilor, că ei trebuie să-i cinstească pe cei dispăruţi şi să celebreze viaţa.

Organizatorii au declarat că au decis să redeschidă faimoasa sală de concerte pentru că nu îşi doreau ca aceasta să devină „un mormânt”. Sting va dona încasările de la concert către două organizaţii de caritate care se ocupă de victimele atacului.

Bataclan a fost ultimul loc atacat dintr-o serie de atacuri coordonate pe 13 noiembrie 2015, atât pe Stade de France, cât şi în zona unor restaurante din Paris pline de oameni care ieşiseră să se bucure de timpul liber.

Cei 130 de oameni care şi-au pierdut vieţile în acea noapte vor fi comemoraţi într-o serie de evenimente sobre în acest weekend. Sala de spectacole Bataclan, unde în jur de 1.500 de oameni urmăreau concertul trupei americane de rock Eagles of Death Metal când jihadiştii înarmaţi au pătruns subit, este una dintre cele mai simbolice locuri.

Sala de spectacole Bataclan, al cărei interior a fost complet renovat, se va deschide din nou miercuri pentru o serie de concerte ale cântăreţului britanic Pete Doherty, vedetei din Senegal Youssou N’Dour şi legendei anilor 60, cântăreaţa britanică Marianne Faithfull.

CITEŞTE ŞI. Atentatele teroriste de la Paris şi Bruxelles au fost decise la cel mai înalt nivel al ierarhiei Statului Islamic